Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Adana'da karpuz fideleri toprakla buluştu: Fiyat 5 lirayı bulacak mı?

Adana'da Türkiye'nin en erkenci tescilli karpuzunun fideleri toprakla buluştu. Mayıs ayında hasadına başlanması planlanan karpuzun kilogram fiyatının tarlada en az 5 lira olması bekleniyor.

Adana'da karpuz fideleri toprakla buluştu: Fiyat 5 lirayı bulacak mı?

Adana'da Türkiye'nin en erkenci tescilli karpuzunun yetiştiği tarlalarda fideler toprakla buluştu. Mayıs ayında hasadına başlanması planlanan bu karpuzların kilogram fiyatının tarlada en az 5 lira olması bekleniyor.

Dünya karpuz üretiminde Çin'den sonra 4.5 milyon ton ile ikinci sırada yer alan Türkiye'nin karpuz ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan Adana'da, fideler Karataş ilçesinde toprakla buluştu. Sabah saatlerinden itibaren kumlu tarlalara gelen işçiler, toprağı düzeltirken, fide çukurlarına gübre yerleştirip toprağı fide ekimine hazır hale getirdiler. Dikilen fidelerin soğuktan korunması için üstleri naylonla kapatıldı. İşçilerin emeğiyle dikilen ve deniz kumunda yetişen karpuzlar, hava sıcaklığının mevsim normallerinde seyretmesi halinde Mayıs ayının ikinci haftasında hasat edilerek pazarda satılacak.

Adana karpuzu yıllık yaklaşık 850 bin ton verim alınarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 'coğrafi işaret belgesi' verilmiş bir ürün. Bu karpuzun en erkenci ürün olması, üreticiler için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Geçen sene 110 bin dönüm alanda ekilen karpuz bu sene yüzde 20 artışla 132 bin dönüm alanda ekilecek.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, karpuzun bir dönüme maliyetinin 18-20 bin lira arasında değiştiğini belirtti. Adana karpuzunun tadı, rengi ve aromasıyla dünyada bilinen bir ürün olduğunu söyleyen Doğan, son 2 yıldır Adana'da çekirdeksiz karpuz üretimi yapıldığını ve bu ürünün Avrupa, Rusya ve birçok ülkeye gönderildiğini ifade etti.

Karpuzun kilogram fiyatının bu yıl 5-6 lira arasında olmasını beklediklerini aktaran Doğan, çiftçilerin para kazanacağını belirtti. Kentte 230 dönümlük alanda karpuz eken çiftçi Veli Şahbaz ise karpuz kilogram fiyatının en az 5 lira olmasını beklediklerini söyledi.


Haber Kaynağı : İHA

adana Ziraat