Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Arkeolog Güneş Duru'dan Bakan Ersoy'a: 'Münferit olguları ıskalayan bir arkeoloji, arkeoloji değildir'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk arkeolojisinde 'koordinatör kazı başkanlığı' dönemine geçildiğini duyurdu. Ersoy, "Arkeoloijinin altın çağını başlatıyoruz" dedi. Bakan Ersoy'a yanıt veren ünlü arkeolog Güneş Duru, "Bağlamından kopuk nitelikli nesneleri müzede sergilemek, gündelik yaşamı, münferit olguları ıskalayan bir arkeoloji, arkeoloji değildir" şeklinde konuştu.

Arkeolog Güneş Duru'dan Bakan Ersoy'a: 'Münferit olguları ıskalayan bir arkeoloji, arkeoloji değildir'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, katıldığı bir TV programında kazılarda ilgili koordinasyonu sağlamak üzere 'koordinatör kazı başkanlığı' dönemine geçildiğini açıkladı.

Ersoy, "Bu yıl itibarıyla yıl sonuna kadar tamamına Türk Koordinatör Kazı Başkanı atadık. Koordinatör kazı başkanı atarken yoğun bütçe, yoğun ekip, ekipman desteği ile atadık.

Bir motto oluşturduk ve dedik ki Türk kazı tarihinde son 60 yılda yapılan iş kadar işi gelecek 4 yıl içerisinde yapacağız. Buna da 'arkeolojinin altın çağı' dedik" ifadelerini kullandı.

Ünlü arkeolog Güneş Duru, Bakan Mehmet Nuri Ersoy'un açıklamaları üzerine değerlendirmelerde bulundu.

'İĞNEYLE KUYU KAZMAYA BENZER'

Duru, "Arkeoloji çoğunlukla iğneyle kuyu kazmaya benzer, eğer o kuyuyu kepçeyle ve hızla kazarsanız geçmişi anlayamazsınız. Bağlamından kopuk nitelikli nesneleri müzede sergilemek, gündelik yaşamı, münferit olguları ıskalayan bir arkeoloji, arkeoloji değildir" ifadelerini kullandı.

Güneş Duru sözlerini şöyle sürdürdü:

"Keşke Bakan Ersoy'a birileri bunu anlatabilse, yeterince bilmemesini, olaya farklı yaklaşmasını anlayabiliyorum. Ama keşke arkeologlar bu mesleğin amacının turizm olmadığını, yerleşmeler orada dururken, geleceğe, geleceğin teknolojileri ve anlayışına da geçmişi derinlemesine anlama hakkını bırakmamız gerektiğini söyleyebilecek cesarette olabilseler.

Keşke Türkiye’de arkeoloji kararı bu bilim alanının insanlarının verebileceği bir ortama kavuşabilse. Neredeyse hiçbir bilim alanında devlet politikaları o  bilim alanının seyrini ve özgürlüğünü bu denli etkilemiyor çünkü."


Haber Kaynağı : 12punto

Arkeoloji Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Mehmet Nuri Ersoy Güneş Duru

İlgili Haberler