Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Dev balinaların şarkı sırrı çözüldü!

Bilim insanları, kambur balina ve mavi balina gibi dev balinaların nasıl şarkı benzeri sesler ürettiğini keşfetti.

Dev balinaların şarkı sırrı çözüldü!

Bilim insanları, kambur balina ve diğer büyük okyanus balinalarının nasıl şarkı benzeri sesler ürettiklerini anlamak için çalışmalar yürüttü. Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, bu balinaların ses üretme mekanizmalarını anlamak amacıyla karaya vurmuş üç balinanın gırtlakları incelendi.

Araştırmada, incelenen balinaların gırtlaklarında, havayı geri döndürerek su yutmayı engelleyen ve U şeklinde yağ tabakası bulunan bir yapı olduğu belirlendi. Bu yapı sayesinde balinaların karmaşık şarkılar ürettiği tespit edildi.

Araştırmada ayrıca, okyanustaki insan kaynaklı gürültülerin balinaların uzak mesafede iletişimini olumsuz etkileyebileceği vurgulandı. Bu bulguların kambur balina, mavi balina ve diğer nesli tükenmekte olan deniz hayvanlarının korunması için kritik önem taşıyabileceği ifade edildi.

Güney Danimarka Üniversitesi'nden Profesör Coen Elemans, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Balinalar için ses hayati öneme sahiptir çünkü çiftleşme amaçlı okyanusta birbirlerini bulmalarının tek yolu budur" dedi.

Elemans ayrıca, araştırmalarının insanların çıkardığı seslerin balinaların uzak mesafelerden iletişim kurmalarını engellediğini ortaya koyduğunu belirtti ve "Balinalar, insanların okyanusta yarattığı gürültüyü bastırmak için daha yüksek sesle şarkı söyleyemezler" diye ekledi.


Haber Kaynağı : AA

Danimarka Kambur Balina araştırma