Kahvaltıya pişi, börek ya da simitle başlayanlar dikkat! Sağlıklı bir bayram için altın öneriler!
Bayramda aşırıya kaçmadan sağlıklı beslenmek, hem keyifli hem de dinç bir bayram geçirmenizi sağlar. İşte sağlıklı bir bayram için dikkat etmeniz gereken altın öneriler…

Her bayramda olduğu gibi birçok evde misafirlere ikram edilen tatlılar ve şekerler özenle hazırlanırken, bu besinleri aşırıya kaçmadan tüketmek oldukça önemli. Özellikle oruç tutanların metabolizmaları bayramda yavaşladığı için, ani ve aşırı besin alımı sağlıklı bir bayram geçirmenin önündeki engellerden biridir.

BAYRAMDA EN SIK DÜŞÜLEN 7 HATAYA DİKKAT!
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, "Bayramda glisemik indeksi yüksek besinler, obezite, diyabet ve kalp hastalıklarına yol açabilir. Oruç tutanların metabolizması yavaşladığı için fazla ikram yemek, hazımsızlık, şişkinlik ve kilo artışına neden olabilir. Bu nedenle bayramda dengeli beslenmek ve sağlıklı alternatifler sunmak en iyi seçim olacaktır" diyor.

KAHVALTIDA YOĞUN HAMUR İŞİ TÜKETMEK
Ramazan boyunca özlenen kahvaltıyı bayramın ilk gününe sığdırmaya çalışmayın. Börek, pişi, kızartma ve simitler kültürümüzde önemli bir yer tutsa da bunları küçük porsiyonlar halinde, adeta birer tadım şeklinde tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Aksi takdirde hazımsızlık, mide yanması, kabızlık ve kilo artışı gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Kahvaltınızda kaliteli protein kaynakları olan yumurta, yüksek posa içeriğine sahip tahıllı ekmek, yeşillikler, peynir, zeytin ve ceviz gibi sağlıklı seçeneklere odaklanın.

ÖĞÜN SAYISINI BİRDEN ARTIRMAK
Ramazan boyunca öğün sayısının azalması ve bazı kişilerin sahura kalkmaması, bayramda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor. Öğün sayısını hızla artırmak sindirimi zorlaştırabilir ve şişkinliğe neden olabilir. Özellikle geç kalkıyorsanız, kahvaltıdan sonra ikindi saati civarında hafif bir ara öğün almak ve akşam yemeğini de hafif tutmak daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

ŞEKERLİ VE UNLU İKRAMLIKLAR HAZIRLAMAK
Bayram sofralarının vazgeçilmezi arasında çeşit çeşit çikolatalar, el yapımı tatlılar ve sarmalar yer alıyor. Ancak bu lezzetler, yüksek şeker ve karbonhidrat içeriğiyle sağlık üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Uzman bir doktor, “Şerbetli tatlılar ve çikolatalar yerine, şeker eklenmeden hazırlanan incir uyutması, Ramazan’dan kalan hurmalarla yapılabilecek hurmalı muhallebi, bal ile tatlandırılmış limonatalar, şekersiz kompostolar veya basmati pirinç ya da bulgurla yapılan dolmalar gibi alternatifler sunabilirsiniz. Böylece, sağlığa dost ikramlarla misafirlerinizi ağırlayabilirsiniz” önerisinde bulunuyor.

SU İÇMEYİ İHMAL ETMEK
Ramazan boyunca su tüketiminin azalması, başta böbrek hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilir. "Çay, kahve veya meşrubat içiyorum" demek, su içtiğiniz anlamına gelmez; aksine, bu içecekler vücudun sıvı kaybetmesine neden olabilir. Sıvı ihtiyacı çoğunlukla su ile karşılanmalıdır. Kilo başına 30 ml su içmek, günlük yeterli su alımını sağlamak, hem sıvı dengesini korur hem de daha az yemek yemenize yardımcı olur.

SIK SIK ATIŞTIRMAK
Ramazan’da sahurda yemek yenmesi ya da geç saatlerde yemek yiyip yatma alışkanlığı, bayramda da devam edebilir. Ancak gün boyunca sıkça abur cubur tüketmek ve gece yatmadan önce yemek yemek, reflü sorunlarını tetikleyebilir. Bu tür alışkanlıklar, zamanla yeme bozukluklarına ve kilo artışına yol açabilir. Bu nedenle, geç saatlerde atıştırmalıklardan kaçınmak ve gece yemek yeme alışkanlığına dönüşmemek önemlidir.

AKTİF OLMAMAK
Metabolizmayı hızlandırmak ve sağlıklı kalmak için egzersiz olmazsa olmazımız. Mutlaka aktif olmaya, düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin. Bayram tatilini fırsata çevirerek ziyaretlerden arta kalan zamanlarda en azından açık havada en az üç gün birer saat orta tempoda yürüyüş yapmaya dikkat edin.

AŞIRI TÜKETMEK
Beslenme ve Diyet Uzmanı, “Her zaman söylediğim gibi toksik olan dozdur. Sindirim sorunları oluşuncaya kadar yemek yemek, sağlıklı bir yiyecek dahi olsa sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Porsiyon kontrolü yaparak yiyecekleri tüketin. Mutlaka başlangıç olarak hafif zeytinyağlı veya salatalarla başlayın, besinleri çiğnemeden yutmayın, yavaş yemek yiyin ve mide hacminizi birden doldurmayın” diyor.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

İmamoğlu’nun gözaltı kararı Ankara’yı karıştırdı iddiası

Fark daha da artıyor, iktidarda düşüş sürüyor! MHP'de baraj tehlikesi

Volkan Konak'ın vasiyeti ortaya çıktı!

Bayramda marketler açık mı?

İmamoğlu operasyonlarındaki gizli tanık muamması sürüyor

Piyasada İmamoğlu operasyonunun yankıları sürüyor

Volkan Konak hayatını kaybetti! Ayrıntılar ortaya çıktı

Volkan Konak'a spor dünyasından veda mesajları!

Bayramda plan yapanlar dikkat!

Mahir Polat tahliye edilecek mi?