Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İstanbul'da kayıtlı nüfus neden azalıyor? 5 maddede gerçekler!

Eski İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, 5 maddede İstanbul'da kayıtlı nüfusun azalma sebeplerini açıkladı.

İstanbul'da kayıtlı nüfus neden azalıyor? 5 maddede gerçekler!

Eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 verilerine dayanarak İstanbul'daki kayıtlı nüfusun azaldığını belirtti. Gökçe'ye göre, İstanbul'daki kayıtlı nüfus bir önceki yıla göre 252 bin 27 kişi azaldı. Bu azalma, Türkiye genelinde Cumhuriyet tarihinin en düşük nüfus artışına işaret ediyor.

Gökçe, azalmanın nedenlerini şu beş maddeyle açıkladı:

Türkiye'nin uyguladığı ekonomi ve konut politikaları, derin bir gıda ve barınma krizine neden oluyor. Gıda ve konut fiyatlarındaki artış, metropollerde yaşamı zorlaştırıyor.

İstanbul'un merkez ilçelerinde yaşayanlar, yüksek fiyatlar nedeniyle çevre ilçelere göç ediyor. Bu göç, çevre ilçelerden Anadolu şehirlerine dönüşle sonuçlanıyor.

Yabancılara yapılan konut satışları, Türkiye genelinde konut fiyatlarını artırıyor ve barınma krizini yaygınlaştırıyor. Yüksek enflasyonla birlikte, insanlar doğdukları yerlerde yaşayamaz hale geliyor.

Ücretler, çalışanların, emeklilerin gelirleri enflasyonla orantılı olarak artmıyor. Bu durum, çalışanların fakirleşmesine ve alım gücünün düşmesine neden oluyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerde sokakta yaşayan evsizlerin sayısında artış bekleniyor.

Yaşanan deprem felaketi, bölge şehirlerini derinden etkiledi ve birçok vatandaşı başka şehirlere göç etmek zorunda bıraktı. Bu göç dalgası da enflasyonu etkiliyor ve barınma ile gıda maliyetlerini artırıyor.

Gökçe, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

Yerel yönetim seçimlerinin kritik önemde olduğunu belirterek, deprem, iklim, konut ve barınma krizi gibi büyük sorunlara çözüm üretmeyen veya bu sorunlara öncelik vermeyen rant sistemini devam ettirecek kişilerin krizi hafifletme şansının olmadığını vurguladı.

Halka odaklanmış, liyakat sahibi ve ehil kadroların kent yönetimlerine gelmemesi durumunda rant sisteminin devam edeceğini ve konut ile gıda krizinin büyüyeceğini belirtti.

Yabancılara yapılan konut satışlarının kentlerdeki güçlü bir dirençle durdurulamazsa krizin büyümeye devam edeceğini ifade etti.


Haber Kaynağı : 12punto

Buğra Gökçe İstanbul Büyükşehir Belediyesi Türkiye İstatistik Kurumu İstanbul