Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Kadınlarda sigara bağımlılığı erkeklere göre daha fazla!

Araştırmalar, kadınların nikotin bağımlılığı geliştirme konusunda erkeklere göre daha yüksek bir eğilime sahip olduğunu ve bırakma konusunda da daha az başarılı olduğunu gösteriyor.

Kadınlarda sigara bağımlılığı erkeklere göre daha fazla!

Kentucky Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, kadınların sigara bağımlısı olma olasılığının erkeklere göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Sözcü'de yer alan habere göre, ABD'de sigara içen erkeklerin sayısı kadınlardan fazla olsa da, araştırma "kadınların daha bağımlı olma olasılığı" teorisini doğruladı.

ARAŞTIRMANIN BULGULARI

ABD Hastalık ve Kontrol Korunma Merkezleri (CDC)'ne göre her 100 yetişkin erkekten 13'ü, her 100 yetişkin kadından ise 10'u sigara içiyor.

Yeni araştırmaya göre, kadın cinsiyet hormonu östrojen, beynin nikotinin etkilerine karşı daha duyarlı hale gelmesine ve dolayısıyla bağımlılık olasılığının artmasına neden olabilir.

Erkeklerin sigara içmeyi deneme olasılığı daha yüksek, bu da sigara içen erkeklerin sayısının kadınlardan daha fazla olmasını kısmen açıklıyor.

Kentucky Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde moleküler biyoloji doktora öğrencisi Sally Pauss, "Araştırmalar, kadınların nikotin bağımlılığı geliştirme konusunda erkeklere göre daha yüksek bir eğilime sahip olduğunu ve bırakma konusunda daha az başarılı olduklarını gösteriyor" dedi.

Pauss, östrojenin beynin nikotine verdiği zevk tepkisi için önemli olan olfaktomedinler adı verilen proteinlerin etkisini artırdığını keşfetti. Östrojen, olfaktomedinleri aktive ediyor.

Bu proteinler, beynin bağımlılık ve ödül ile ilgili kısmını aktive ediyor ve kişide nikotin arzusunu uyandırıyor.

Nikotin eksikliği, östrojenin yanı sıra olfaktomedin miktarında da azalmaya neden oluyor.

ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI

Araştırma, yumurtlama öncesi dönemde olduğu gibi östrojendeki ani yükselişlerin, olfaktomedinlerde ilgili bir artışa yol açtığını buldu.

Pauss ve ekibi, bu proteini devasa genetik veritabanlarını tarayarak ve hem östrojenden etkilenen hem de beyin kimyasını yönlendiren genleri arayarak tanımladılar.

GELECEĞİ NE YÖNDE?

Pauss, ileriye dönük olarak bilim insanlarının bu proteinleri hedef alan ve etkilerini bloke eden ilaçlar geliştirerek insanların sigarayı bırakmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Pauss son olarak şunları kaydetti:

"Östrojenin, olfaktomedinler yoluyla nikotin arayışını ve tüketimini yönlendirdiğini doğrulayabilirsek, değişen yolları hedef alarak bu etkiyi engelleyebilecek ilaçlar tasarlayabiliriz. Bu ilaçların kadınların nikotini bırakmasını kolaylaştıracağını umuyoruz."


Haber Kaynağı : 12punto

araştırma Bağımlılık Kentucky sigara