Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Menopoz balinalarda daha uzun yaşam sağlıyor!

Bilim insanları, menopoza giren balina türlerinin diğerlerinden daha uzun yaşadığını ve bu sayede ailelerine daha uzun süre bakabildiklerini keşfetti.

Menopoz balinalarda daha uzun yaşam sağlıyor!

Bilim insanları, dişileri menopoza giren balina türleri üzerinde yaptıkları araştırmalarda, bu balinaların diğerlerinden daha uzun yaşadığını ve bu nedenle ailelerine daha uzun süre bakabildiklerini buldu.

Bilim insanları, sadece insanlarda ve denizdeki az sayıda memelide görülen menopozun evrim sürecindeki nedenlerini anlamaya çalıştı.

Evrimsel açıdan bakıldığında, üremeyi durdurmak ömrün daha yarısındayken sıra dışı bir tercih olduğu saptandı.

Doğada pek çok tür, ölene kadar üreterek genlerini sonraki nesillere aktarmaya çalıştıkları görüldü.

Exeter Üniversitesi'nden Sam Ellis, bazı balina türlerinde menopozun daha uzun bir ömür sağladığını ve üremeyi durduran anne ve büyükannelerin ailelerine bakmaya devam ettiğini şu şekilde belirtti: “Bu, insanlarda da benzerdir. Üreme yıllarımız en yakın primat akrabalarımızla neredeyse aynı fakat ömrümüz onlardan çok daha uzun.”

Nature dergisinde yayımlanan bu araştırma, bilim insanlarının bu gizemi aydınlatma çabalarının son halkası olduğu açıklandı.

Exeter Üniversitesi'nden bir ekip, 32 balina türünün ömrünü incelendi

Dişileri menopoza giren narval (denizgergedanı), beluga (beyaz balina), kısa yüzgeçli pilot balina, katil balina ve yalancı katil balinaların, diğer dişli balinalara kıyasla ortalama olarak 40 yıl daha uzun yaşadığı belirlendi. Bu şekilde, yavrularına ve onların yavrularına daha fazla zaman ayırarak onların hayatta kalma şansını artırıyor.

Ayrıca, bir yaşta üremeyi durdurmaları sayesinde daha az enerji harcadakları saptandı.

Bilim insanlarının bir diğer bulgusu ise, sıkı aile bağlarına ve karmaşık sosyal yapıya sahip türlerin menopoza girdiği belirtildi.

Londra Hijyen ve Tropik Tıp Okulu'ndan Nüfus ve Sağlık Profesörü Rebecca Seer, araştırma sonuçlarını yorumlarken, “Balinalar üzerinde yapılan bu araştırma, insanlarda da benzer seçilim süreçlerinin işleyebileceğini, böylece nesiller arası üreme rekabetinin yerini yardımsever büyükannelerin alabileceğini göstermektedir” diye kaydetti.


Haber Kaynağı : BBC

araştırma Balina