Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Romanya'nın tarihi Peleş Kalesi, ziyaretçilerini 'Türkçe' ağırlayacak

Romanya Kültür Bakanlığı ve Romanya Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle yürütülen "Rehberim Türkçe Projesi" kapsamında, Romanya'daki müzelerde bulunan bilgi notları, basılı materyaller ve sesli rehberler Türkçe'ye tercüme edilmeye başlandı.

Romanya'nın tarihi Peleş Kalesi, ziyaretçilerini 'Türkçe' ağırlayacak

Neo-klasik bir başyapıt olan Peles Kalesi'nin içerisinde bulunan bilgi notları ve basılı materyaller Türkçe olarak tercüme edilecek.

Açılış ve plaket takma töreninin düzenlendiği programa, Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, Romanya Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız ve Peleş Kalesi Müdürü Narcis Dorin Ion katıldı. Programda, kurdele kesme töreninden sonra müzenin ziyaretçi girişine plaket takıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Özgür Kıvanç Altan, özel ve önemli bir projenin hayata geçirildiğini belirterek, "Güzel dilimiz Türkçe'mizin bayrak taşıyıcılığını yapan Yunus Emre Enstitüsü, Romanya'daki faaliyetlerine devam ediyor. Dünya üzerinde yaklaşık 300 milyon insan Türkçe konuşuyor. Bu proje ile birlikte Türk Dünyası'ndan Romanya'yı ziyaret eden herkes, müzeleri ve ören yerlerini sadece Türkçe ile gezebilecek. Temel atıldı ve Peleş Kalesi artık Türkiye'den ve Türkçe konuşulan ülkelerden gelen misafirlerini bu dilde ağırlıyor" ifadelerini kullandı.

'KÜLTÜREL BAĞLARI GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ'

Mustafa Yıldız ise bu projeyi hayata geçirmekten gurur duyduklarını vurgulayarak, "Dünyada en çok konuşulan ve öğrenilen beşinci dil güzel dilimizi, Romanya'da Rumen dostlarımızın müze ve ören yerlerinde görmek, gelen turistlerin daha kolay bir şekilde bilgilenmesine katkı sağlamak ve kalıcı bir çalışma yapmak bizleri her zaman motive ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Rotalarında ilk durağın, Kral I. Carol'un inisiyatifiyle inşa edilen Peleş Kalesi olduğunu hatırlatan Yıldız, "Basılı materyallerin ardından bir ay içerisinde sesli rehber hizmetine Türkçe de ilave edilecek. Hedefimiz, 2024 yılı sonuna kadar Romanya'nın belli başlı müze ve ören yerlerini Türkçeleştirmek olacak. Türkiye ve Romanya arasındaki kültürel bağları büyük bir emek ve samimiyetle kuruyor ve güçlendirmeye gayret ediyoruz." yorumunu yaptı.


Haber Kaynağı : AA

Peleş Kalesi Romanya