Romatizma Nedir? Romatizma hakkında bilmeniz gerekenler!
Genetik, yaş, cinsiyet ve çevresel faktörler gibi etkenlerle ortaya çıkan romatizma, genellikle şişlik ve sıcaklık hissiyle kendini gösterir.Peki romatizma nedir?
Romatizma, tendonlar, kaslar, bağlar, kemikler ve eklemler gibi bir veya daha fazla yapıyı etkileyerek ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açan kas-iskelet sistemi bozukluğudur. Bu hastalık hemen hemen her yaş grubunda görülebilir ve bağışıklık sisteminde çeşitli bozukluklara neden olabilir. En tehlikeli türü ise romatoid artrit olarak kabul edilmektedir.
Romatizma genellikle ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı ile kendini gösterir. Genetik faktörler, yaş, cinsiyet, çevresel etkiler ve obezite gibi etkenler bu hastalığın ortaya çıkmasına katkıda bulunur.
Kilolu bireylerde romatizma daha fazla ağrıya yol açabilir; eklemlerde şişlik, sıcaklık ve ağrı belirtileri gösterir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi rahatsızlıklar ve komplikasyonlar gelişebilir.
Romatizma belirtileri nelerdir?
Birden fazla eklemde oluşan ağrı, kızarıklık, şişlik ve sertlik, sabahları veya otururken meydana gelen kas sertliğiyle birlikte hassasiyet, ateş, yorgunluk ve hareket kısıtlılığı romatizmanın yaygın belirtileri arasında gösterilir.
Yaygın bir şekilde ortaya çıkan romatizma belirtileri şunları içerir:
Birden fazla eklemde hissedilen ağrı, kızarıklık, şişlik ve sertlik
Özellikle dizlerde, ayak bileklerinde, dirseklerde ve bileklerde ağrı
Göğüs ağrısı ve nefes darlığı
Omurgaya yayılan bel ağrısı
Özellikle sabahları en az 1 saat süren eklem sertliği
Güneşe karşı hassasiyet
Ateş
Kronik yorgunluk ve enerji düşüklüğü
Saç dökülmesi
Dinlenirken ve ayağa kalkarken sırtta ağrı ve sertlik
Hareket ederken zorlanma ve tutukluk
Böbrek fonksiyonlarının bozulması
İştah azalması ve kilo kaybı
Gözlerde tahriş ve yanma
Ağız kuruluğu
Beze oluşumu
El ve ayak tırnaklarında değişiklikler
Döküntü
Romatizma tedavisi nasıl yapılır?
Son yıllarda romatizma tedavisinde yeni ilaçların kullanımıyla önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Ancak, çoğu romatizmal hastalığın tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığı da unutulmamalıdır.
Romatizma tedavisi, sürekli bir doktor-hasta işbirliği gerektirir. Hastalığın zaman zaman alevlenebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, bazı durumlarda romatizma tedavisinin ömür boyu sürebileceği akılda tutulmalıdır.
Romatizma tedavisinde amaç, şikayetlerin ortadan kaldırılması, olası ortaya çıkabilecek organ tutulumlarının önlenebilmesi ve hastanın yaşam konforunu en üst düzeyde sürdürmesini sağlamaktır. Romatizmal hastalıkların tedavisinde başta romatoloji olmak üzere, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, ortopedi uzmanı ve gerektiğinde diğer uzmanlık dallarının ekip olarak çalışması gerekmektedir.
Romatizma, şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi kronik bir hastalıktır. Bu nedenle romatizma tedavisi belli bir süre değil, ömür boyu sürebilir. Tedavi sırasında hastalığın şiddetine göre zaman zaman az, zaman zaman çok ilaç kullanmak gerekebilir. Romatizma hastalığını tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da kontrol altına alınabilir. Kontrol altındaki romatizma birden alevlenebileceği için, hiçbir şikayet olmasa da sürekli doktor takibi şarttır.
Kaynak: Memorial Grup
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
21 Kasım 2024 burç yorumları
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla