Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Sirkeci'de bulunan Vlora Han şehre kazandırılıyor: Kültür ve sanat merkezi olacak

İstanbul Sirkeci'de bulunan 120 yıllık Vlora Han, geçtiğimiz aylarda bakımsızlığı ile gündeme gelmişti. Nouveau mimarinin İstanbul’daki en özel örneklerinden biri olan Vlora Han'ın mülkiyet sorunlarının aşılmasının ardından restorasyon sürecine gireceği öğrenildi. Restorasyon süreci tamamlandığında ise kültür ve sanat merkezi olarak hizmet vermesi bekleniyor.

Sirkeci'de bulunan Vlora Han şehre kazandırılıyor: Kültür ve sanat merkezi olacak

Arif HÜR / 12punto.com.tr 

İstanbul Sirkeci'de Büyük Postane Caddesi'nde yer alan ve çeşitli işletmeler tarafından kullanılan 120 yıllık 'Vlora Han', geçtiğimiz yıl  harabeye dönen görüntüsüyle gündeme gelmişti.

Osmanlı Dönemi'nde, 'Art Nouveau' tarzıyla inşa edilen ve taş süslemeleriyle dikkat çeken yapının dış cephesinde dökülmeler, iç cephesinde ise çatlaklar ve çürümeler görülmüştü.

MÜLKİYET SORUNUNUN AŞILMASI BEKLENİYOR

Vlora Han'ın mülkiyet sorunlarının aşılmasının ardından restorasyon sürecine gireceği öğrenildi.

Projeyi özel bir mimarlık ve restorasyon şirketine bağlı çalışan yüksek mimar Feyhan İnkaya Takaoğlu ve ekibi üstlendi.

Süreç hakkında bilgi veren Takaoğlu, "Burası İstanbul'un gözbebeği durumunda. Mülkiyet sorunu aşıldıktan sonra restorasyon süreci başlayacak. İsmimin bilinmesini istemeyen bir iş insanı, hiçbir maddi çıkar gütmeden buranın kültür ve sanat merkezi olması için maddi destekte bulunacağını da bildirdi." dedi.

Vlora Han’ın restorasyon projesi, 2018 yılında Anıtlar Kurulu tarafından kabul edilmişti.

Binanın zemin katında; restoran, kafe, berber ve ayakkabı mağazası, birinci katında ise İstanbul 6. Noterliği yer alıyor.

VLORA HAN HAKKINDA

Vlora Han, Sultan Abdülhamid’in sadrazamı Avlonyalı Ferid Paşa tarafından üçüncü çocuğu Nureddin Bey Vlora adına yaptırılmıştır.

İtalyan Mimar Raimondo d’Aronco imzası taşımaktadır. Art Nouveau stildeki cephesinde öfkeli aslan biçiminde gorgon başları ve yaprak yataklarından çıkan güller yer alıyor.

Sepetkulbu pencereleri ise Avrupa’daki Art Nouveau örneklerine benziyor. İç mekanında odalara açılan hollerin zemininde üç daireli kırmızı mozaik köşe ögeler; üzeri sıvanmış duvarlarda ise devedikeni, asma yaprağı ve dikenler tacı biçiminde floral desenler bulunuyor.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

Vlora Han İstanbul Tarihi yapı