Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Wim Wenders’tan Yakusho’ya ödül: ‘Çok iyi bir aktör değil, çok daha fazlası‘

İstanbul Film Festivali kapsamında "Mükemmel Günler" filminin son gösterimi, dün akşam Atlas 1453 Sineması'nda gerçekleşti. Film ekibinin katılımıyla gerçekleşen gösterimde, yönetmen Wim Wenders, başrol oyuncusu Koji Yakusho'ya Sinema Onur Ödülünü takdim etti.

Wim Wenders’tan Yakusho’ya ödül: ‘Çok iyi bir aktör değil, çok daha fazlası‘

Aslı AĞIRDİL - 12punto.com.tr

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Türkiye’nin en büyük sinema etkinliği olan İstanbul Film Festivali, 43. kez 17-28 Nisan tarihleri arasında sinemaseverlerle buluştu. Dünya sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Wim Wenders, festivalin onur konuğu olarak ilk kez İstanbul’a geldi.

Festivalde Wenders’in üç filmi gösterildi: Cannes’da prömiyerini yapan son filmi "Anselm"; 50. yılında restore edilen kopyasından gösterilecek "Alice Kentlerde"; ve Koji Yakusho’nun başrolünde harikalar yarattığı, Japonya’nın Oscar adayı "Perfect Days / Mükemmel Günler"

“Mükemmel Günler” filmiyle 76. Cannes Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Koji Yakusho’da İstanbul’daydı. Neredeyse üstlendiği her rolle ödüle layık görülen Yakusho, filmografisinde öne çıkan dört filmiyle festival programında yer aldı. 

Dün akşam son kez Atlas 1453 Sineması’nda film ekibinin katılımıyla "Mükemmel Günler" izlendi. Gösterimden önce Wim Wenders ve Koji Yakusho sahnede konuşma gerçekleştirdi. Filmin başlamasına yakın ise Wenders, Yakusho’ya Sinema Onur Ödülünü takdim etti.

‘BAMBAŞKA BİR SEVİYE’

Yönetmen Wim Wenders, “Mükemmel Günler" filminde birlikte çalıştıkları Koji Yakusho hakkında açıklamalarda bulundu. Wenders, Yakusho'nun bambaşka bir seviyede bir aktör olduğunu söyleyerek şunları belirtti:

İyi oyuncularla çalıştım. İyi oyuncuları nasıl bir role dönüşmeleri gerektiğini aktardığınızda, onlar ona dönüşür. Çok iyi oyuncularla da çalıştım. Çok daha iyi oyuncularla çalıştığınızda işiniz çok daha kolaydır, onların yardımıyla bir hayat ihtimaline inanırsınız. Yakusho, apayrı bir kalitede iyi bir aktör değil, çok iyi bir aktör değil, çok daha fazlası, bambaşka bir seviyede. 

Bize oyuncu olduğunu unutturan, yönetmene yaptığını unutturan birisi zaten rol yapmıyor, karakterin kendisine dönüştüğünü söyleyebiliriz. Ben daha ne istediğimi söylemeden o, benim ne isteyeceğimi biliyor. Karakterden neler umduğumu, neler beklediğimi, karaktere dair hayallerime kadar zaten biliyor. Aslında, onun bu yetkinliği sayesinde bende yönetmen olarak yapacak bir işim kalmadığını hissetmeye başlıyorum. Rol yapmıyorsun, hayatın ta kendisi oluyorsun. Nasıl sensiz hikaye anlatacağım bundan sonra, bilmiyorum. Çünkü oyuncularla çalışmak zorunda kalacağım. Tanıdığım tüm şahane aktörlerden daha fazla hak ediyorsun bu ödülü”.

‘BURADA DURUYORSAM ONLARIN SAYESİNDEDİR’

Koji Yakusho, aldığı ödül için teşekkürlerini sunarken, son vardıkları noktanın İstanbul Film Festivali olduğunu söyledi. Yakusho, şunları belirtti: 

"Sizlere çok teşekkür ediyorum. Beni bu ödüle ulaştıran, hem senaryoda, hem prodüksiyonda, hem de yönetmenlikte bulunan sevgili Wim Wenders'e. Tabi ki unutmamak lazım, sevgili Wim'in eşi ayrıca filmin ikinci yönetmeni ve aynı zamanda rüya sahnelerinin de yönetmeni olan sevgili Donata Wenders'tI. Burada beni bu filmde onların istekleri, ihtirasları, önderliği buraya getirdi. 

Şimdi burada duruyorsam, onların sayesindedir. Bu ‘Mükemmel Günler’ filminin macerası geçtiğimiz Cannes Film Festivali'nde başladı. Dünyanın belli başlı önemli festivallerini dolaştık. Son vardığı nokta işte burası 43. İstanbul Uluslararası Film Festivali. İşte bu yolculuğumun sonunda varış noktamız olan İstanbul Uluslararası Film Festivali'nde bu harikulade ödülü bana layık gördüğünüz için sizlere yürekten teşekkür etmek istiyorum.”

PERFECT DAYS / MÜKEMMEL GÜNLER KONUSU

"Tokyo Tuvaleti" isimli gerçek bir kentsel yenileme projesinden esinlenerek hayata geçirilen film, adını Lou Reed’in klasikleşmiş "Perfect Day" şarkıdan alıyor.

Film, alçakgönüllü ve dingin bir hayat yaşayan, Tokyo’da umumi tuvalet temizliği işinde çalışan, rutinlerine sıkı sıkıya bağlı orta yaşlı bir adam olan Hirayama’ya odaklanıyor.

Müzik, edebiyat ve fotoğrafçılığa olan tutkusunun peşinden giden Hirayama’nın huzurlu ve mutlu günlük yaşantısı artık görüşmediği kız kardeşi Keiko’nun ergenlik çağındaki kızı Niko’nun ansızın kapısına dayanmasıyla aksamaya başlıyor.

Hirayama’nın geçmişiyle yeniden bağ kurmasına yol açan beklenmedik karşılaşmalar, mutlu yaşamının arkasında yatan gizli geçmişini yavaş yavaş ortaya çıkarmaya başlıyor.


Haber Kaynağı : 12punto

43. İstanbul Film Festivali Wim Wenders kuji yakusho Perfect Days Mükemmel Günler