Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,4265
Dolar
Arrow
33,9867
İngiliz Sterlini
Arrow
44,3777
Altın
Arrow
2744,0000
BIST
Arrow
9.420

Mahkemede 'Menzilci' denilen Orgeneral A.Ç. kim mi?

Başarılı genç meslektaşımız İsmail Arı’nın 8 ay önce yayımladığı “Menzil’in Kasası” isimle kitabında kendisinin önemli bir Menzilciyle söyleşisi yer alıyor. Bu önemli kişinin anlattıkları şöyle:

“Jandarma Genel Komutanlığı şu an Menzil için kaledir... Menzil köyünün girişinde jandarma duruyor mesela, ama o jandarma zaten cemaate hizmet ediyor... Menzil'e mensup çok fazla emekli ve görevde olan asker var... İktidardan aldığı destekle cemaat rahat rahat kadrolaştı ve bir mürit patlaması oldu. Askerler, polisler ve bürokratlar rahat rahat Menzil’e gelip gitmeye başladı... Cemaat kamuda FETÖ gibi örgütlendi... Menzil iktidar destekli küçük bir yapı iken, artık iktidar destekli büyük bir yapı oldu. Menzil mensubu milletvekilleri, bakanlar, doktorlar, askerler, savcılar, hakimler, dekanlar, rektörler, hatta vali, kaymakam oldu.”

Yakın zamanda jandarma-tarikat ilişkisine dair başka şeyler de duyduk. Örneğin;

İsmailağa tarikatının bir üyesi, Van İl Jandarma Komutanı ile konuşarak bir festivali nasıl iptal ettirdiğini açıkladı...

Ordu Çaybaşı’nda bir Milli Eğitim Şube Müdürü, Süleymancılara ait olduğu öne sürülen bir yurdu denetledi. Denetimde, 6 çocuğun yasadışı ve kayıtsız olarak yurtta tutulduğunu belirleyince, tutanak tutulup, bu öğrencilerin ailelerine teslim edilmesi için jandarmayı çağırdı. Ancak gelen jandarma, hazırlanan tutanağa imza atmak istemeyerek olay yerinden ayrılırken tarikatçılar o müdürü darp etti...

Şırnak İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Murat Bulut’un Şırnak Valisi, İl Emniyet Müdürü ve diğer yetkililerle birlikte AKP’nin İdil belediye başkan adayının seçim çalışmalarına katıldığı görüldü...

Menzil’in Vekiliyle Fotoğraf Çektiren Gitti

İki gündür mercek altına aldığımız son Jandarma kararnamesiyle gelip gidenleri ve kulislerde konuşulanları yazmaya devam edelim.

Hemen yukarıda söz ettiğimiz, AKP’nin seçim çalışmalarına katılan Tümgeneral Murat Bulut, Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığına atandı.

Geçtiğimiz Şubat ayında yine meslektaşımız İsmail Arı, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Halis Zafer Koç'un makamında Menzil’in bürokrasi vekili (sorumlusu) olduğu iddia edilen M. Raşid Seydaoğlu ile görüştüğünü ortaya çıkarmıştı ya; beklenmedik bir şekilde o komutan görev süresi dolmadan emekliye sevk edildi.

Kararname Gecesi Dosya Servisi

Medyada en çok yer bulan terfi ve atamalardan birisine, Korgeneral Hüseyin Kurtoğlu’nun Orgeneralliğe yükselmesi ve Jandarma Genel Komutanlığı birinci yardımcılığına getirilmesine bakalım.

Kurtoğlu’nun yeni göreviyle birlikte 2011’de İstanbul İl Jandarma Komutanıyken “FETÖ” kumpasıyla hapis cezasına çarptırılıp önünün nasıl kesildiği hatırlatıldı.

Evet, Kurtoğlu da “FETÖ” kumpasına maruz kaldı; ama 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ dahil yüzlerce kumpas mağduru Silivri’deyken, dönemin Başbakanı Erdoğan ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in bizzat takip edip çözülmesi için uğraştığı dosya Kurtoğlu’nunki oldu.

Bu özel ilginin sebebi ise, Kurtoğlu’nun da başka bir cemaate yakın olduğunun öne sürülmesiydi.

O kumpasın Yargıtay’da bozulmasının ardından Hüseyin Kurtoğlu sırasıyla şu görevlere atandı:

15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra Tuğgeneralliğe terfi etti ve yeniden İstanbul İl Jandarma Komutanlığına verildi.

2018’de Tümgeneralliğe terfiiyle, personel temininin ana merkezi olan Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığına getirildi. Burada Jandarma Genel Komutanlığı’ndan bağımsız ve özerk şekilde görev yaptığı konuşuldu.

2020’de Karargâh’ta bir göreve getirilmesi beklenirken Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı yapıldı.

2022’de Korgeneralliğe terfiiyle birlikte Jandarma Genel Komutan Yardımcılığı’na atandı; ama Ankara’daki Karargâh’ta değil, Aydın’daki komutanlıkta görevlendirildi.

Nihayet son kararnameyle hem Orgeneralliğe terfi etti hem de yıllar sonra ilk kez Karargâha girmiş oldu.

Jandarma teşkilâtında Kurtoğlu için “Kurt adam” lakabının kullanıldığını, sevenleri kadar sevmeyenleri olduğunu belirtip kimi kulis bilgilerini aktaralım.

İddia o ki, son kararnamenin çıktığı gece Kurtoğlu ile ilgili bel altı bir mahkeme dosyası paylaşıma sokulmuş. Haliyle tüm gözler, Menzilci olduğu öne sürülen yeni Jandarma Genel Komutanı Ali Çardakçı’ya yakın ekibe çevrilmiş. Kimileri ise bunu yurtdışındaki “FETÖ”cülerin, içerdeki adamları aracılığıyla yaptığı görüşünde.

Daha şimdiden, “Hüseyin Kurtoğlu’nun bir sonraki Jandarma Genel Komutanı olmasının önü açıldı.” yorumlarının yapıldığı da hatırlatılarak, özetle söylenen şu:

“Görünen o ki, Jandarma’daki Menzil yapılanması iddialarına karşı bir başka tarikata mensup olan Kurtoğlu ile denge sağlanmaya çalışıldı. Ama her iki komutan da daha göreve başlamadan sıkıntıya girdi ve darbe yemiş oldu. İlerleyen süreçte başka çatışmalar yaşanırsa, şaşırmamak gerek.”

AKP’nin “Sakıncalı / Şüpheli Personel” Kriteri

Son olarak yeni Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakçı’yı anlatmadan evvel, AKP’nin atama kriterleri hakkında fikir sahibi olmamız için geçen yıl önemli görevlere getirilen iki komutanla ilgili bilgileri paylaşalım.

Bu iki komutan da geçmişte “sakıncalı/şüpheli personel” kategorisindeymiş. O yüzden 15 Temmuz’dan hemen sonra emeklilik dilekçesi vermişler. Ama nasıl olduysa, bir el devreye girmiş ve kendileri terfi etmekle kalmayıp önemli birimlere atanmışlar. Bunlardan birisinin görev yaptığı yer için, “Medreseye döndü.” deniliyor.

Yeni Komutan da “Çok mu Çekti”?

Tam 7 yıldır Jandarma Genel Komutanı olan Arif Çetin yaş haddinden emekliye sevk edildi ve yerine Ali Çardakçı atandı.

Aslında Çardakçı’nın komutan olması 2 yıldır gündemdeydi. Ancak hakkındaki “Menzilci” iddiaları sebebiyle seveni, sevmeyeni herkes kerhen de olsa Arif Çetin’i destekleyince Çardakçı’nın ataması 2 yıl gecikti.

Çardakçı’yla ilgili şuradan başlayalım:

Hatırlarsınız; Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı’nda yüzbaşı C.H. ile bir başçavuş arasında yaşanan “Atatürk ve Vahdettin” tartışmasının nasıl “Cumhurbaşkanına hakaret” davasına dönüştürülüp Vahdettin’e “hain” diyen yüzbaşı C.H.’nin Jandarma’dan ihraç edilmesi için neler yapıldığını sıkça yazdık.

Bu davanın geçtiğimiz 17 Haziran’daki duruşmasında yaşananları da “Orgeneral A.Ç. Menzil Tarikatından mı?” başlığıyla aktardık. C.H.’nın avukatı Serdar Öztürk, mahkemede şu iddiayı dillendirmişti:

“Sizden MİT’e yazı yazıp Jandarma’da Menzil yapılanması olup olmadığını sormanızı istedik. Ama reddettiniz. Örneğin Orgeneral A.Ç. Menzil tarikatından. İtirazı varsa her yerde yüzleşirim. Dolayısıyla bu çocuğu atmaya çalıştılar. Çoğu yazının altında da A.Ç.’nin imzası var.”

İşte Av. Öztürk’ün açık açık söylediği, bizim ise “A.Ç.” diye kodladığımız, Ali Çardakçı’ydı.

Bu davada, Yüzbaşı C.H.’nin kendisine kurulan kumpasta rol aldığını öne sürdüğü iki albayın da son kararname ile yurtdışı görevlere atandığını kaydedip yeni Komutan Ali Çardakçı’nın geçmişiyle ilgili bir iddiayı daha paylaşalım.

Çardakçı’nın geçmişte eşinin türbanlı olması nedeniyle kimi sıkıntılar yaşadığı ve kariyerini sürdürmek için iki kez eşinden ayrılma teşebbüsünde bulunduğu iddia ediliyor.

Doğru olmalı ki, Çardakçı’nın Jandarma Genel Komutanlığı’na atanması sürecinde üst düzey bir AKP’linin, “Ali de çok çekti.” ifadesini kullandığı belirtiliyor.

Jandarma dosyasını merhum Kurmay Albay Güven Şağban’ın mesaj dolu kimi paylaşımlarıyla açmıştık. Yine onun 14 Haziran 2023’te Jandarma’nın kuruluş yıldönümü münasebetiyle yaptığı paylaşımdaki vurgusuyla bitirelim.

“Cumhuriyet jandarmasının kuruluş yıldönümü kutlu olsun.” demişti.

Mekânı cennet olsun...