Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0698
Dolar
Arrow
34,2356
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4960
Altın
Arrow
2993,0000
BIST
Arrow
8.654

14-20 Ekim Resmî Gazete

Resmî Gazete’de 14 Ekim-20 Ekim arasında yayımlanan TBMM, Cumhurbaşkanı, Bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin çıkardığı kanun, kararname, yönetmelik, genelge ve sair mevzuat arasından özet gelişmeleri paylaşıyorum.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, 26 Haziran 2024 tarihli kanun yararına bozma kararı ile kargo şirketlerine yönelik davaların Tüketici Mahkemesinde görülmesi gerektiğine dair ilke kararını sürdürdü.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından Uluslararası İş Gücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Bu yönetmelik Türkiye’yi kalkındıracak işlerde çalışan yabancıların usul ve esaslarını düzenliyor. Yeni düzenleneme ile ekonomik, sosyo-kültürel ve teknolojik alanlar ile eğitim konularında Türkiye’ye önemli hizmet ve katkı sağlayabilecek kişiler için çalışma izni alma muafiyet süresi 6 aydan 3 yıla çıkarıldı. Önceki düzenlemede ülkeye girişten sonra en geç 30 gün içinde yapılması gereken muafiyet başvuruları artık Türkiye’de yasal olmak kaydıyla bulunulan herhangi bir zamanda yapılabilecek. Aynı başvuru kapsamında yeniden muafiyet başvurusu yapabilme süresi de ilk başvurudan itibaren 6 aydan 12 aya çıkarıldı. Geçici koruma altındakiler ve insani ikamet iznine sahip olanlar İçişleri Bakanlığı izin verdiği müddetçe çalışma izni alma muafiyetine sahip oldu. Ayrıca aynı kapsamdaki için başvuru yapma, değerlendirme ve sürelerden de muaf tutuldu. Yönetmelik değişikliği sonrası İçişleri Bakanlığı ve ÇSGK’nın müşterek onayı ile geçici koruma altındakiler ve insani ikamet iznine sahip olanlar süresiz ve sınırsız çalışma izni alma muafiyetine sahip olabilir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmeliği’ni yayımladı ve 2022 yönetmeliği yürürlükten kaldırdı. Yeni yönetmelik küresel ısınmayı arttıran gazların salınımını azaltmak ve iklim değişikliğiyle mücadeleye destek için çıkarıldı. Yönetmelik bu gazların üretim, tüketim, ithalat, ihracat başta olmak üzere tüm süreçlerini düzenliyor. Yüksek sera gazı etkisi bulunan 18 adet florlu sera gazı Montreal Protokolü kapsamına dahil edilmiş, Ruanda’nın Kigali kentinde varılan mutabakat Türkiye tarafından 10 Kasım 2022’de kabul etmişti. Yeni yönetmelik hem Kigali Mutabakatına hem de AB mevzuatına uyum çalışmaları kapsamında; Florlu Sera Gazlarına İlişkin Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğüne uygun görünüyor. Yönetmelik florlu sera gazlarının kullanımını sınırlandırmak, bu gazların yerine daha çevre dostu alternatiflerin kullanılmasını teşvik etmek ve sektörde şeffaflığı sağlama hedeflerini içeriyor. Hidroflorokarbon maddesinin azaltılması, sızıntı kontrolünün yükseltilmesi, eğitim ve sertifikasyonun iyileştirilmesi ülkemizin çevresel taahhütlerini yerine getirmesi için önemli. Ancak hukuk tanımaz bir ülkede olunca sadece yasa çıkarmakla olmuyor. Takip, denetleme ve kamuoyu baskısı ile yasayı uygulatmak gerekiyor. Ancak Anayasa Mahkemesi kararının bile uygulanmadığı bir ülkede insanlar ne yazık ki yasaya değil dayıya güven duyuluyor. Yasaya uygun toplum ve topluma uygun yasa olmadan mevcut mevzuat/uygulama paradoksu ile herhangi bir sorun çözmenin mümkün olduğunu düşünmüyorum.

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği’ni değiştirildi. Kültürel değerler ve geleneksel sanatlar ibaresi geleneksel sanat/zanaat, giyim-kuşam kültürü ve Türk mutfak kültürü olarak değiştirilerek bu kapsam dışındakiler olgunlaştırma enstitüsü kapsamı dışına çıkarıldı. Bakanlığa ait bu kapsamdaki binalar, Halk Eğitim binası ve Olgunlaştırma Enstitüsü binası olarak ikiye ayrıldı. Sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar ibaresi göç ve acil durumlar olarak değiştirildi. Verilecek kurslar için demografik yapı kriteri getirildi. Kayıt kabul yaşı 13’ten 18’e çekildi. Olgunlaştırma Enstitülerinin önünü açan değişiklik sonrası yakın gelecekte bu kurumları günlük hayatımızda daha fazla fark eder olacağız.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Gelir Vergisi Genel Tebliği (328) yayımlandı. Buna göre konut kiraları istisnasız bankadan ödenecek. Günlük, haftalık ve aylık tüm kiralamalar bu kapsama dahil. Uymayanlara her usulsüzlük için ayrı ayrı idari para cezası kesilecek.

Öğretmenlik Meslek Kanunu yayınlandı. Kanuna göre akademilerde öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimi verilecek. Bu eğitime girebilmek için MEB’in belirleyeceği ÖYSM puanlarına sahip olmak şart. Hazırlık eğitimi, eğitim fakültesi mezunları için üç dönem olacak. Başarılı olan sözleşmeli öğretmen olarak atanacak. Üç yıl çalıştıktan sonra kadroya geçecek. Akademide adaylara yaklaşık 23 Bin TL maaş ödenecek. Tasarı Eğitim Sendikaları görüşü alınmadan, alelacele şekilde TBMM Güncel Kuruldan geçirilerek yasalaşmıştı. Sendikalar Anayasa Mahkemesi’ne Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali için başvuruya hazırlanıyor.

İçişleri Bakanlığı 1987 tarihli Kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulunun Toplanma, Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırdı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayınlandı. (571-572) Yeni tebliğ ile kayıt dışılığı önlemek için ödemelerde tevsik zorunluluğu artık mükellef olmayanlar için de geçerli kılındı. Ticari işlemlerde fiş fatura almama halinde hem alıcı hem satıcıya ceza düzenlendi, cezalar tekrarlanması halinde katlanarak arttırılarak hesaplanacak. Fiş fatura verilmemesi durumunda vergi dairesine ihbarda bulunan alıcı cezadan kurtulacak aksi halde alıcı da cezalandırılacak. Kayıt dışılığın önüne geçmek için zorunlu hafiyelik yapılması topluma ne derece uygun yaşayarak göreceğiz.

Cumhurbaşkanı Kararı ile (9050) Balıkesir’deki altın, gümüş ve bakır işletme ruhsatlı sahada ruhsata konu madenlerin üretime devam edebilmesi için bazı yerler Maden ve Petrol iş Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi. Bu alanlar arasında Balıkesir, İvrindi ilçesi Gökçeyazı Köyü ve Altıeylül ilçesi Sarıalan Köylerine ait parseller bulunuyor

Cumhurbaşkanı Kararları ile (9051-9052) Muğla’nın Ula İlçesinde bulunan Kızılyaka Doğal Sit Alanı’nın ve İstanbul, Sarıyer’de bulunan Sarıyer Gerigörünüm Etkileşim Bölgesi 2. Etap Doğal Sit Alanı koruma statüsü değiştirdi. Sınır ve koordinat değişikliği sonrası korunacak hassas alanlar tescil ve ilan edildi.