Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı; çalışma izni olmadığı için haklarında sınır dışı edilme kararı verilen kişilerin konaklama, dönüş ve sağlık harcamalarının kaçak çalıştıkları işyerinden tahsil edilmesi yönünde yönetmelik yayınladı. Tahsilat vergi daireleri yoluyla yapılacak ve düzenleme 23.01.2026 itibariyle yürürlüğe girecek.
Maden Kanunu’nda maden alanının ruhsat alındıktan sonra izne tabi hale gelmesi halinde maden faaliyetine devam edileceği, yani alınan ruhsatın geçerli olacağı yönünde değişiklik yapıldı. Maden sahasında kültür varlığı tespit edilmesi halinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iznine tabi olması tek istisnai durum olarak düzenlendi. Sanayi üretiminin temel girdilerinden olan ve yüksek arz riski taşıyan madenler kritik maden, ulusal güvenlik için yüksek öneme sahip madenler ise stratejik maden olarak kabul edildi. Stratejik veya kritik madenler için acele kamulaştırma yapılabilecek ve Cumhurbaşkanı Kararı olması halinde maden sahipleri önceki yıl üretiminin %10’una kadar stok yapacak.
Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle kıymetli eşya veya varlıkların izinsiz olarak yurda sokulması veya yurt dışına çıkarılması durumlarında tekerrür halinde üst sınırdan idari para cezası kesilecek, yetkisiz faaliyeti yapan işyerinin tüm faaliyetleri sürekli olarak durdurulacak.
Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda yapılan değişiklikle; 31/5/2025 tarihine kadar kamu görevlilerine giyim/kıyafet yardımı yapan kamu kurumu sorumluları hakkındaki idari/mali takibat ve yargılama yapılmayacak ve başlamış olanlar da işlemden kaldırılacak.
Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da yapılan değişikle dağıtıcıların aldıkları LPG’yi başka bir dağıtıcıya satmaları yasaklandı.
İş Kanunu’nda yapılan değişiklikle işçinin yazılı izni olması şartıyla işverenlerin KEP üzerinden de işçiye bildirim yapabileceği ancak fesih ihbarların yazılı olarak (yani KEP kullanılmadan) yapılması düzenlendi.
Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’da yapılan değişiklikle tabiplerin, diş tabiplerinin ve uzmanların maksimum 2 özel sağlık kurum/vakıf üniversitesinde sigortalı olarak çalışabilmesine olanak tanındı. Sağlık meslek liselerinin hemşire yardımcılığı ve ebe yardımcılığı programlarına yeni öğrenci kaydı yasaklandı. Özel sağlık kurum ve kuruluşları ile vakıf üniversitelerinde çalışan tabiplere, diş tabiplerine ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlara 1/6/2026 tarihine kadar yeni çalışma izni başvurusunda bulunma zorunluluğu getirildi. Bu tarihe kadar başvuruda bulunmayanların çalışma izinleri iptal edilecek.
Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda yapılan değişiklikle özel sağlık kuruluşlarının tanıtım ve bilgilendirme haricinde reklam yapması yasaklandı.
Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında KHK ile eczaneler, ecza ticarethaneleri ve ruhsat sahiplerine 15/3/2025 tarihinden önce takip sistemine yaptıkları bildirim yönünden stok kayıtları ile takip sistemi arasındaki uyumsuzluk için 24.10.2025’e kadar üç aylık süre verildi.
TCMB tarafından çıkarılan yönetmelikle nakit avans ve KMH faizi %5'ten %4,75'e, kredi kartı azami faizi dönem borcu bakiyesi 25 bin ile 150 bin lira arasındaki bireysel kartlar için de %4,25'ten %4'e, dönem borcu 150 bin lira üzerinde olan bireysel kartlar ve tüm kurumsal kredi kartları için %4,75'ten %4,50'ye indirildi.
Çok Okunanlar

15 Temmuz iddiası: 'Aksakallı bizi de öldürtecekti Akar engelledi'

Şimşek bu mesleklerin aylık kazancını açıkladı, rakamlar şaşırttı!

AKP kulisleri kaynıyor: Partililer bu durumdan çok rahatsız!

Bütün muhalefet vekilleri istifa ederse ne olur? 'Saf olma...'

Mehmet Şimşek'ten 'İmamoğlu' itirafı geldi

Alevi Cumhurbaşkanı Yardımcısı kim olsun?

Ahmet Daştanbek'in para sayma görüntüleri sonrası soruşturma

Yenişehirlioğlu'ndan sonra şimdi de Nilhan Ayan'ın milyonluk saati gündemde

'Ekonomi' anketinden Erdoğan'ı düşündürecek sonuç

Yangının çıktığı bölgede aracında benzin bidonu bulunmuştu