Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik yayımlandı. Yönetmelik doğrultusunda HealthTürkiye portalı kuruldu ve sağlık turizminde faaliyet gösterecek tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlara bu portal ile çalışma yükümlülüğü getirildi. Sağlık tesislerinin portal üzerinden ilan etmek koşuluyla uzaktan sağlık hizmeti sunması mümkün hale getirildi. Bununla birlikte sağlık tesislerinde sağlık turizmi kapsamında ameliyathanede yapılacak cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırılması zorunlu tutuldu. Ayrıca hastane/tıp merkezi/laboratuvar ve diyaliz merkezlerinin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü’nden (TÜSKA) akreditasyon ve bunlar haricinde kalanların Sağlık Bakanlığından sertifika alması zorunlu tutuldu. Aracı kuruluşların yetki belgelerinin Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi tarafından düzenleneceği, yetki belgelerinin devredilemeyeceği bu yönetmelikten önce sağlık turizmi yetki belgesi almış olanların altı ay içinde uyum sağlaması aksi takdirde ise yetki belgelerinin iptal edileceği düzenlendi. Ancak halihazırdaki kuruluşlar için komplikasyon sigortası zorunluluğu 31.12.2025 tarihinden ve TÜSKA akreditasyonu ve bakanlık yetki belgesi 31.12.2026 tarihinden itibaren zorunlu tutuldu.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayımlandı. SMA Tip-1, Tip-2 ve Tip-3 hastalıklarında Nusinersen ve Risdiplam etken maddeli ilaçların kullanımı, hasta izleme süreçleri ve sağlık kurulu raporlarına ilişkin kriterler düzenlendi.
Anayasa Mahkemesi Türk Tabipleri Birliği Kanunu'nun 39. maddesini iptal etti. Söz konusu madde TTB’nin Haysiyet Divanı’nı ve disiplin kurulu olarak çalışan bu divanın ceza verme yetkilerini düzenliyordu. AYM Türk Eczacıları Birliği Kanunu'nda tanımlanan disiplin kurulu maddesini iptal eden 2021 tarihli kendi kararını emsal göstererek TTB’nin de disiplin cezası veren kuruluna ilişkin yetkileri iptal etmiş oldu. Karar 9 ay sonra yürürlüğe girecek.
Anayasa Mahkemesi Kamulaştırma Kanunu’na 2022 yılında eklenen düzenlemeyi iptal etti. Düzenleme imar planı değişikliği sonrası bedele ilişkin davaların Adli yargıda görüleceğini düzenliyordu. 9 ay sonra yürürlüğe girecek iptal kararı yürürlüğe girdiğinde imar planı değişikliği kaynaklı bedele ilişkin davaların idari yargıda açılması gerekecek.
9768 sayılı İstanbul İlinde Yürütülecek Kentsel Dönüşüm Uygulaması Kapsamında Yapım İçin Yarım Verilmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı. Hibe; konutlar için 875 bin TL’ye işyerleri için 437.500 TL’ye, kredi desteği ev için 875 bin TL ve işyerleri için 437.500 TL’ye ve taşınma yardımları ise 125 bin TL’ye yükseltildi. Ayrıca hak sahibinin başkaca dükkanları varsa her biri için kredi desteği 875 bin TL’ye çıkarıldı. Kredi ödemeleri yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başlıyor, ilk yıl faiz uygulanmıyor ve 10 yıla kadar vadelendirme yapılabiliyor. Yıllık artışlar TÜFE oranının yarısı olarak uygulanıyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2023/5)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2025/11) ve Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2025/12) yayımlandı. Döviz mevduatı için zorunlu karşılık oranı her vadede 200 baz puan, yurt içi döviz repo işlemlerinde karşılık oranı 400 baz puan arttırıldı TL mevduat oranı %60’ın altında kalan bankalara aylık % 0,3 artış hedefi konuldu ve TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz %84’ten %86’ya, ihracat gelirinin TCMB’ye zorunlu satış oranı 31.07.2025’e kadar %30’dan %35’te çıkarıldı. İhracat dövizinin TL’ye çevrilmesi halinde sağlanan destek de %2’den %3’e çıkarıldı. Yani döviz mevduatının maliyeti arttırılırken TL’ye geçişler için bonus destekler getirildi. TL artık sadece para birimi değil aynı zamanda ideolojik bir duruşa dönüştü. Ekonominin nasıl yönetildiğinden bağımsız olarak Türk Lirası hepimizin ulusal sermayesi. Ekonomik bağımsızlık, demokrasi mücadelemiz ve demografiyi bozan yabancılarla birlikte önümüzdeki on yıllarda ülkenin en büyük üç ana sorunu olacak gibi duruyor.
Çok Okunanlar

İki Türkiye'den iki cenaze töreni

Bahçeli'nin kurmayından çok konuşulacak iddia

BEDAŞ İstanbul'da bugün elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri sıraladı

Yandaş medyadan dikkat çeken erken seçim bombası

Gelinim Mutfakta 6 Mayıs Salı puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

İstanbul'da büyük deprem olacak mı? Bir isim daha konuştu

Özgür Özel saldırıyla ilgili 'şüpheyle' yaklaştığı kişiyi açıkladı!

Zafer Partisinde sarı torba krizi

Bahçeli Özgür Özel'e neden 'Bir siyasi kurumun genel başkanı' dedi?

Galatasaray'da üçlü transfer harekatı! Tarihi hamleye hazırlanıyorlar