Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
43,6881
Dolar
Arrow
38,3463
İngiliz Sterlini
Arrow
51,1742
Altın
Arrow
4128,0000
BIST
Arrow
9.490

Resmî Gazete incelemesi / 14-20 Nisan 2025

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 6/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2024/20)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025/11) ve 6/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2024/21)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025/12) yayımlandı. Buna göre küçük ölçekli balıkçılar için palamut sezonu 15 Ağustos’ta başlayacak. Su altı tüfeği ile avcılık yapanlar içinse 1 Ocak 2026 itibariyle Amatör Avcılık Belgesine sahip olmak şart. Alamana (voli) ağları için 15 Nisan-15 Mayıs döneminde uygulanan zaman yasağı kaldırıldı. Bazı türlerin avlanma zamanı ve istilacı türlerin avlanma boyutlarında da değişiklikler yapıldı.

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu tarafından 2021/5 E. ve 2024/2. K. Sayılı kararı ile tam yargı davalarında miktar bakımından arttırımda bulunulması halinde dava dilekçesinde talep edilen miktara hangi tarihten itibaren faiz işlenecekse arttırılan miktara da aynı tarihten itibaren faiz işletilmesi gerektiği yönünde içtihadın birleştirilmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi soruşturma aşamasındaki ifadesi alınan fakat dava aşamasında taraflar huzurunda dinlenilmeyen, dolayısıyla Mahkeme hâkimi ve taraflar huzurunda sorgulanmamış tanık ifadesinin başka delillerle desteklenmedikçe mahkumiyete gerekçe oluşturmasını tanık sorgulama hakkının ihlali ve yeniden yargılama gerekçesi olarak kabul etti. (Başvuru No:2021/44360-19.11.2024 T.) 

 Anayasa Mahkemesi 10 yılı aşkın süredir yargılaması devam eden ve halen derdest olan bir davada dosyanın olağanüstü bir durum içermemesine karşın bu süreçte nihai kararın verilmemiş olması nedeniyle dosya derdest olmasına yani AYM başvuru hakkı olağan yollarla doğmamış olmasına rağmen yaşam hakkının ihlal edildiğine ve gecikmeden kaynaklı manevi tazminata karar vermiştir. (Başvuru No:2020/40402-23.10.2024 T.)

Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye Ürün İhtisas Borsasında Aracılık Faaliyetleri ile Aracıların Gözetimi ve Denetimi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Yönetmelik uyarınca aracı kurumlar 31 Aralık 2025’e kadar kimlik örneği, ikametgâh ve ilgili diğer bilgilerini borsa üzerinden kendilerine aktaran gerçek kişilerle elektronik olarak çerçeve sözleşme kurabilecek, sözleşmenin imzasından önce müşterilerine elektronik ürün senedi (ELÜS) ve bu senede dayalı vadeli işlemlere dair genel risklerin açıklandığı ve anlaşıldığına ilişkin yazılı beyanları elektronik ortamda alabilecek. 

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Buna göre yönetici atamalarında puan eşitliği halinde eğitim yönetimi alanında doktora ve yüksek lisans yapanın öncelikli olma durumu kaldırıldı. Artık herhangi bir alanda doktora yapan eğitim yönetimi alanında yüksek lisans yapandan öncelikli olacak. 2021’deki ilk halinde de bu şekilde olan düzenleme 2024 yılında değiştirilerek eğitim yönetimi alanına öncelik verilmişti. Bu değişiklikle tekrar ilk haline dönülmüş oldu.

Ticaret Bakanlığı tarafından Kooperatiflerin Kuruluş ve Ana Sözleşme Değişiklik İşlemleri ile Kurucu Ortak Sayıları ve Çalışma Bölgelerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayımlandı. Tebliğ uyarınca turizm geliştirme ve gayrimenkul işletme kooperatifleri en az 50 ortak tarafından kurulabilecek. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi büyükşehirlerde en az 3 bin ve diğer illerde en az 2 bin esnaf veya sanatkâr tarafından kurulabilecek. 

Sağlık Bakanlığı tarafından Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik yayımlandı. Yeni yönetmelikle birlikte tıp merkezleri sadece yapı kullanım izni olan müstakil binalarda açılabilecek. Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) akreditasyonu zorunlu olacak. Tıp merkezleri için minimum 1250 m2 ve cerrahi merkezler için 3000 m2 minimum alan gerekli. Bünyede en az 2 uzmanlık dalı, 5 uzman takip ve cerrahi merkezlerde 10 uzman tabip şart. Cerrahi tıp merkezlerinde planlı sezaryen haricinde doğum yapılabilecek. ASA skoru 3 ve üzeri olan hastalar bu merkezlerde ameliyat edilemeyecek. ASA skorları Bakanlık tarafından belirlenip bildirilecek. Bulunulan il dışına taşınma ve birleşme yasaklandı. Tüm personelin 4-A statüsünde çalışma şartı getirildi. Bununla birlikte hekimler aynı ilde en fazla iki sağlık kuruluşunda çalışabilecek ve endikasyon denetimi artık tıp merkezlerinde de yapılabilecek. Ancak planlama kapsamındaki cihazlar tıp merkezlerine konulamayacak. Düzenlemeler sağlık hizmetlerini tümüyle mülkiyete ve yatırımcıya dayalı bir hale getiriyor. Küçük ölçekli, hekim emeğine ve mesleki serbestliğe dayalı işletmeler sistem dışına itiliyor. Sermaye gücü yüksek zincirlerin önü açılarak sağlık sisteminin kontrol, denetim ve kalite gerekçeleriyle tekelleşmesi sağlanacak gibi görünüyor. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025/1) yayımlandı. Değişiklik uyarınca güneş enerjisi yatırımları için ithal edilecek güneş paneli ve konstrüksiyon sistemlerinde 28 Şubat 2025 olarak belirlenen yatırım tamamlanma vizesi müracaat tarihi gerekli evrak ve izinlerin alınması ve ön başvurunun yapılmış olması şartıyla 31 Mayıs 2025 olarak uygulanacak.

Hakimler ve Savcılar Kurulu Kararı ile Bartın ve Zonguldak illeri Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi yargı çevresinden çıkarılarak 1 Mayıs 2025 itibariyle Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne bağlandı.