Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Azerbaycanlı diplomatları dolandırma suçlamasıyla 7.5 yılla yargılanan ICYPREX'in sahibi Gökalp İçer, Cumhuriyet'i dolandırmakla suçlanmış, hakkında suç duyurusu yapılmıştı

Kripto para şirketi ICRYPEX'in sahibi Gökalp İçer ve sigortalı çalışanı olarak gösterdiği Murat Şirinov hakkında nitelikli dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. İçer hakkında 7 buçuk yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İçer ve Murat Şirinov'un Azerbaycanlı diplomatları 350 bin dolar dolandırdığını TRT'den Şeyma Vural ortaya çıkardı.

Azerbaycanlı diplomatları dolandırma suçlamasıyla 7.5 yılla yargılanan ICYPREX'in sahibi Gökalp İçer, Cumhuriyet'i dolandırmakla suçlanmış, hakkında suç duyurusu yapılmıştı

Azerbaycanlı diplomatların, Türkiye’de yüksek kârlı fon vaadiyle yaklaşık 350 bin dolar dolandırılması Türkiye gündemine bomba gibi düştü. 

Dolandırıcılık suçlamasıyla hakkında dava açılanlar arasında kripto para şirketi ICRYPEX'in sahibi ve yetkilisi Gökalp İçer yer alıyor.

Azerbaycanlı diplomatlar, kripto para şirketi ICRYPEX'in sahibi Gökalp İçer’ce ‘yüksek kâr’ vaadiyle dolandırıldıklarını belirterek nitelikli dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulundu. 

İçer hakkında 7 buçuk yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

TRT’den Şeyma Vural'ın haberine göre Gökalp İçer, uluslararası bir fuarda tanıştığı Murat Şirinov’u şirketinde SGK’lı bir çalışan olarak gösterdi.

Şirinov da Azerbaycan’da tanıdığı bir bankacı aracılığıyla Azerbaycanlı diplomatlara ulaşarak kendisini kamu görevlisi olarak tanıttı.

Bu yöntemle güven kazanan Murat Şirinov, ilk olarak Azerbaycanlı bir diplomattan yüksek kâr teklif ederek elden para aldı. Şirinov, diplomatın telefonuna yüklediği uygulamayla parayı takip edeceğini söyledi. 

Diplomatın hesabına birkaç ay sonra ‘kâr marjı’ adı altında bir miktar para yatırıldı.

Kısa sürede yüksek kâr elde eden diplomat, Azerbaycan’daki meslektaşlarına da para yatırmalarını tavsiye etti. Tavsiye üzerine iki Azerbaycanlı diplomat daha sisteme dahil oldu. 

Diplomatlar, toplamda 350 bin doları Şirinov’a elden ve parça parça teslim etti. Ancak diplomatların hesabı bir süre sonra sıfırlandı ve bir daha Murat Şirinov’a ulaşılamadı.

Dolandırıldıklarını anlayan mağdurlar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak suç duyurusunda bulundu. 

Yapılan incelemelerde diplomatların telefonlarına yüklenen uygulamalarda herhangi bir para akışının olmadığı tespit edildi.

ICRYPEX'in sahibi ve yetkilisi Gökalp İçer ile Murat Şirinov hakkında ‘bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından 5 yıldan 7.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

CUMHURİYET VAKFI ÜYESİ TURAN KARAKAŞ DA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU 

Kripto para şirketi ICRYPEX'in sahibi Gökalp İçer hakkında nitelikli dolandırıcılık suçundan 7 buçuk yılla yargılanmak üzere dava açılması, birkaç ay önce Cumhuriyet Gazetesi’nin 100 yıllık arşivinin NFT’leştirilerek ICRYPEX ve gazete içindeki bazı şüpheliler tarafından satılması iddialarını gündeme getirdi. 

Cumhuriyet Gazetesi'nin arşivini NFT'leştirerek yasa dışı şekilde internet üzerinden satışa çıkaran Gökalp İçer hakkında Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve hukuk işlerinden sorumlu yöneticisi Turan Karakaş suç duyurusunda bulunmuştu. 

Turan Karakaş'ın yaptığı suç duyurusunda şüpheliler Cumhuriyet Gazetesi'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın, Mali ve İdari İşler Müdürü Osman Selçuk Özer, ICRYPEX Bilişim A.Ş. adlı kripto para şirketinin sahibi Gökalp İçer, şirket yetkilisi Zehra Ezgi İçer, Yiğit Karakış ve İsmail Hoca olarak tanımlanmıştı. 

Suç tarihinin 30 Haziran 2022 olarak belirtildiği dilekçede şüphelilerin, "Nitelikli dolandırıcılık, bilişim sistemi aracılığıyla haksız yarar sağlama" suçları işledikleri ifade edilmişti. 

Avukat Turan Karakaş'ın dilekçesinde "Gazetenin arşivi ile ilgili olarak, Yeni Gün A.Ş'nin yönetim kurulu üyesi ve mali ve idari işler müdürü sıfatına haiz şüpheli Osman Selçuk Özer, Yeni Gün A.Ş.'nin çalışanlarından olan gazetenin eski (suç tarihindeki) Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın, ICRYPEX'in sahibi Gökalp İçer ile şüpheli İsmail Hoca, şüpheli Yiğit Karakış iştirak halinde vakfa ve Yeni Gün A.Ş.'ye karşı, gazete arşivinin NFT'leştirileceği ve buradan gazeteye maddi yarar elde edileceğinin propagandası ile nitelikli dolandırıcılık suçunu işledikleri" vurgulanmıştı. 

Ayrıca "Şüpheliler, Cumhuriyet Gazetesi'nin binlerce nüshadan oluşan, 1924 yılından bugüne muhafaza edilen arşivini, NFT’leştirme faaliyetine girişerek, nitelikli dolandırıcılık suçu işleme kararının icrası kapsamında, birden fazla kişi tarafından fikir ve eylem birliği içinde birlikte suç işlenmesi konusunda anlaşmışlardır" ifadesine yer verilmişti. 

Avukat Turan Karakaş, şüpheli Osman Selçuk Özer'in diğer yönetim kurulu üyelerine 'Ön Satış İşbirliği Protokolü' adı altında bir protokol ve "İşbirliği Sözleşmesi" adı altında ICRYPEX ile Yeni Gün A.Ş. arasında, ICRYPEX'in hazırladığı sözleşmeyi imzalatmak istediğini de mahkemeye sunmuştu. 

ALEV COŞKUN, "SATIŞ YOK" DEMİŞTİ 

Hukuki süreç ilerlerken Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, Cumhuriyet Vakfı ve Cumhuriyet Gazetesi'nin haklarını korumak için hukuki mücadele başlattığını vurgulayan avukat Turan Karakaş ile karşı karşıya gelmiş, Azerbaycanlı diplomatları dolandırdığı iddiasıyla hakkında dolandırıcılıktan dava açılan ve yedi buçuk yılla yargılanan ICYPREX'in sahibi Gökalp İçer ve diğer şüphelileri korumaya yönelmişti. 

Alev Coşkun, ortada bir dolandırıcılık şüphesi olmadığını iddia etmiş, Turan Karakaş'ı ICYPREX'i şikâyet ettiği için vakıf avukatlığından azletmiş, Gökalp İçer ve diğer şüphelilere yönelik şikâyetlerin geri çekilmesini sağlamıştı. 

Bunun yanı sıra Alev Coşkun ve şüpheliler arasında gösterilen Osman Selçuk Özer, birlikte ibra protokolü imzalayarak Gökalp İçer'e yöneltilen 'dolandırıcılık' suçlamasından kurtulmasını sağlamıştı. 

ICYPREX'in bazı Cumhuriyet yöneticileriyle birlikte hareket ederek 100 yıllık gazete arşivini yasa dışı yollarla satışa çıkarması, yargının yanı sıra Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne de taşındı. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerinin konuya yönelik soruşturması devam ediyor. 

 

 

 


Haber Kaynağı : 12punto

ICRYPEX Gökalp İçer Şeyma Vural TRT Haber Cumhuriyet Vakfı Cumhuriyet Gazetesi