Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Olaylı derbinin etkileri sürüyor! Taraftar sahaya girdi, futbolculara saldırdı, Spor Hukukçusu Av. Deniz Akbıyık 12punto’ya değerlendirdi:

Trabzonspor - Fenerbahçe maçında çıkan olaylar Türkiye'nin gündemine oturdu. Spor hukukçusu Av. Deniz Akbıyık, olaylı maçı 12punto’ya değerlendirdi.

Olaylı derbinin etkileri sürüyor! Taraftar sahaya girdi, futbolculara saldırdı, Spor Hukukçusu Av. Deniz Akbıyık 12punto’ya değerlendirdi:

Ercan KÜÇÜK - 12punto.com.tr

Süper Lig'in 30. haftasında Trabzon’da oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşanan olaylar gündeme damgasını vurdu. Fenerbahçe’nin 3-2 kazandığı maçın ardından çıkan olaylarda bordo-mavili ekibin taraftarları sahaya girmiş ve Fenerbahçeli futbolculara saldırmıştı. Spor Hukukçusu Av. Deniz Akbıyık, olaylı maçı değerlendirdi.

KENDİNİ KORUMAKTAN ÖTE DAVRANIŞLAR

Av. Akbıyık, Fenerbahçeli futbolcuların büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarına vurgu yaparak, sporcuların güvenli alana alınması gerektiğini söyledi. Akbıyık, Fenerbahçeli futbolcuların alabileceği cezalara ilişkin şunları söyledi:

“Fenerbahçeli sporcular büyük bir tehlikeyle karşılaştılar, böyle bir durumda yapılması beklenen biran evvel sporcuların güvenli alana alınmasıdır, zira profesyonel olarak vücudu ile para kazanan kişiler oldukları için en ufak bir darbe bile hem kendi kariyerleri hem takımları için oldukça kötü bir etki yaratacaktır.

Ancak ne yazık ki dün servis edilen görüntülerde gördüğümüz üzere bu şekilde olmadı, adeta bir kavga izledik. Her ne kadar taraftarın en başından sahaya girmemesi ve sporculara saldırmaması gerekmekteyse de; sporcuların da kendilerini korumayı aşan her türlü davranış yönünden cezalandırılmaları mümkün. Özellikle Osayi ve Oosterwolde'nin medyaya servis edilen görüntülere bakıldığında fiziksel şiddet görülmektedir. Sahaya atlayan taraftar etkisiz hale geldikten sonra dahi devam eden şiddet görüntülerini hepimiz izledik, bu halde disiplin yaptırımlarının gündeme geleceğini öngörüyorum.”

Av Akbıyık, Ankaragücü-Beşiktaş maçından sonra yaşanan olaylarda Beşiktaşı Josef De Souza’nın bir taraftarı durdurduğu gerekçesiyle aldığı cezanın boyutunun farklılığına da dikkat çekti. Akbıyık şöyle konuştu:

“Şahsi kanaatim Josef'in eyleminin saldırgan taraftarı durdurmaya yönelik ve sınırları aşmayacak derecede olduğu, zira durduktan sonra şiddet eylemi devam etmemişti. Elimizdeki bilgiler ve deliller ile kimin ne kadar ceza alacağını söylemek güç, hakem raporları ve ek deliller ile olay aydınlatılacak ve daha net bir kanaat mümkün olacaktır. Ancak daha önce de belirttiğim üzere savunma sınırlarını aşan şiddet eylemlerinin cezalandırılacağı kanaatindeyim.”

TRABZONSPOR’A AĞIR FATURA

Av. Akbıyık, Trabzonspor’un alması beklenen cezalarla ilgili de şunları söyledi:

“Trabzonspor bakımından; sahaya atlayan taraftarlara gelmeden evvel, 56.dk itibariyle tüm bloklardan atılan su şişeleri ve çirkin ve kötü tezahüratları konuşmak gerekir. İlgili eylemler halihazırda disiplin yaptırımlarına tabi iken bir de üstüne yaşanan olaylar verilecek cezaları katlayacaktır. Ev sahibi takım olarak gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve benzeri yükümlülükler de Trabzonspor’a aittir, bu sebeple disiplin cezalarının gündeme geleceği kanaatindeyim. 

Yine tüm delillere erişim imkanımız olmadığından kesin konuşmak mümkün olmayacaktır. Ancak birden fazla ihlalin birlikte yer alması sebebiyle yüksek para cezaları ve saha kapatma, seyircisiz oynama gibi cezaların gündeme gelmesini öngörüyorum.”

İçişleri Bakanlığı yaşanan olaylarla ilgili 12 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Av. Akbıyık, “sahaya giren, futbolculara saldıran taraftarlara ne olacak?” sorusuna şu şekilde cevap verdi:

“Sahaya giren taraftarlar bakımından ise hiç kuşkusuz 6222 ve disiplin yaptırımları uygulanacak ve cezalandırılacaklardır. Hatta sadece 6222 değil, bıçak iddiası doğru ise; özellikle bıçak ve bayrak direğinin mızrak gibi kullanılması yönünden TCK uyarınca da suç teşkil eden eylemler mevcuttur.”

“DÜZENLEMELER ŞİDDETE ENGEL OLMAMAKTADIR”

Olaylar sırasında bazı taraftarların sahaya ellerinde bıçaklarla girdiği de görüldü. Bu da maçtaki güvenlik açığını ortaya koydu. Peki açığın tek sebebi özel güvenlikler mi? Av. Akbıyık şu şekilde cevap verdi:

“Bu güvenlik açığının sebebi aslında herkes denebilir... Zira görülmektedir ki yapılan düzenlemeler şiddete engel olmamaktadır. Güvenlik görevlilerinden, resmi makamlara, ev sahibi kulüpten, taraftarlara kadar ne yazık ki herkesin sorumluluğu konuşulabilir. Spor alanlarına kesici delici aletlerin sokulması kabul edilebilir şey değil. Sporun, toplumu ahlak ve sağlık açısından iyileştirmesi gerekirken ne yazık ki görüntüler aksi yönde bir izlenim uyandırmaktadır.”

Peki futbolda şiddet kaynaklı kaos nasıl çözülecek? Av. Akbıyık, toplumdaki bozulmanın futbola da yansıdığını söyledi. Akbıyık şöyle konuştu:

“Ne yazık ki bu sorunun cevabını ben de bilmiyorum, geldiğimiz nokta oldukça kötü. Toplumun her noktasında yaşanan birtakım bozulmalar; futbola da sirayet ediyor. Sporun örnek olması gerektiğini kavrayıp; kavga etmek için değil keyifli vakit geçirmek için ilgilendiğimiz gün bir şeyler değişebilir. Aynı zamanda spora ve sporun bilimine önem veren, bu kapsamda kendini geliştiren liyakat sahibi insanların artmasıyla da iyi yönde bir değişim yaşanması kaçınılmazdır.”


Haber Kaynağı : Ercan Küçük

Ankaragücü Beşiktaş disiplin cezaları Fenerbahçe futbol Josef de Souza Trabzonspor Trabzon