TikTok'a bağımlılık yaptığı iddiasıyla ilgili yeni dava

Dünyanın en popüler uygulamaları arasında yer alan TikTok için yeni bir bağımlılık yapıyor odağında dava açıldı.

12punto

Dünyanın en hızlı yükselen mobil uygulamalarından biri olan TikTok için yeni bir dava gündeme geldi. 

ABD odağında gerçekleşen yeni suçlamalarda özellikle çocuklara zarar verdiği ve bağımlılık yapıcı bazı unsunları taşıdığı gerekçesiyle dava açıldı. TikTok yetkilileri, uygulamanın çocuklar ya da gençler özelinde herhangi bir bağımlılık yaratmadığını söylese de uzmanlar de öyle demiyor. 

BAĞIMLILIK YAPICI ETKİSİ OLAN TIKTOK

Yapılan araştırmalar insanların TikTok kullandıklarında beyinlerindeki depomanle beslenen ödül sisteminin devreye girdiğini aktarıyor. Kullanıcılar uygulamayı kullandıkça zamanla zevk ve tatmin duygusuyla TikTok deneyimini bağdaştırmaya başlıyor ve bağımlılıklar ortaya çıkıyor. Özellikle TikTok'taki bazı tehlikeli akımlar kısa sürede milyonlarca kişiye ulaşıyor ve çocuklara zarar verebiliyor.

The Verge'de yer alan detaylarda ise Utah valisi çocukların uygulamaya bağımlı hale getirildiğini söylüyor. Utah Valisi Spencer Cox dava kapsamında bir basın açıklaması yaptı. TikTok yetkililerinin uygulamayı çocuklar için güvenli olduğu konusunda ebeveynleri yanıltmakla suçlayan Cox, uygulamanın genel olarak yapısının yasaları ihlal ettiğini belirtiyor.

TikTok eğer haksız bulunursa 300 bin doları aşan bir tazminat ödemekle karşı karşıya kalabilir. Daha önce İngiltere'deki veri koruma yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle TikTok'a 15.7 milyon dolar tazminat cezası verilmişti. İrlanda'da ise çocukların verilerini işleme biçiminden kaynaklı olarak şirkete 367 milyon dolarlık ceza kesmişti.