12punto yazarı Barış Doster, İsrail-İran gerilimini değerlendirdi: 'Konvansiyonel savaş beklemiyorum'

İsrail'in İran'a misilleme saldırısı dünyanın gündeminde yer alıyor. İki ülke arasında yaşananları değerlendiren 12punto yazarı Barış Doster, "Büyük güçler arasında konvansiyonel savaş beklemiyorum" açıklamasını yaptı

12punto

Haber Merkezi

ABD medyası, İsrail'in İran'a misilleme saldırısı başlattığını duyurdu.

İran medyası ise, İsfahan kentinde havaalanı yakınında patlamalar olduğunu açıkladı.

İran'da tüm uçuşlar askıya alındı.

Yazar ve akademisyen Barış Doster, İran ile İsrail arasında yaşananları 12punto stüdyosunda değerlendirdi.

'BÜYÜK GÜÇLER DOĞRUDAN SAVAŞMAZLAR'

Doster,"İran ile İsrail arasında uzunca bir zamandır gerilim söz konusuydu. İsrail'in Gazze'deki katliamları bütün Ortadoğu'yu teyakkuza geçirdi. Gelinen noktada İran ve İsrail'in birbirlerine haber vererek dozunda ve fazla da can acıtıcı olmayan hamlelerde bulunuyor. İran ve İsrail bu işin genişlemesini istemeyecektir.

Büyük güçler doğrudan savaşmazlar. Vekil güçleri aracılığıyla birbirlerini yıpratmaya çalışırlar. O nedenle büyük güçler arasında konvansiyonel savaş beklemiyorum" dedi.

'TÜRKİYE'Yİ MUTLU ETMEZ'

İki ülke arasında yaşayan gerilim sonrası Türkiye'nin pozisyonuna da değinen usta isim, "Türkiye taraflara daha mutedil davranmaları yönünde telkinde bulunmalı. Bu gerilimin konvansiyonel savaşa dönüşmesi Türkiye dahil hiçbir ülkeyi mutlu etmez" şeklinde konuştu.

'KÜRESEL BARIŞTAN VAZGEÇİLMEMELİ'

İsrail ve İran arasında olası bir savaş durumunu da değerlendiren Doster, "Olası bir savaş durumunda içerisinde bulunduğumuz ekonomik koşulardan dolayı bu işin iktisadı ve siyasi ölçekte en büyük zarar gören ülkesi biz oluruz. Suriye'deki iç savaş Türkiye'nin başını ağrıtıyor.

Hatırlarsanız ABD'nin Irak'a çullanması da Türkiye'nin başını ağrıtmıştı. İran ve İsrail arasındaki gerilim diplomatik, güvenlik ve ekonomik anlamda bizi yorar. Küresel barıştan vazgeçilmemeli" ifadelerini kullandı.