ABD, Husilerin füze ve fırlatma rampasını imha etti

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Yemen'de İran destekli Husilere ait bir füze ve fırlatma rampasını imha ettiklerini duyurdu. Bu eylemin, deniz trafiğini koruma ve uluslararası suları daha güvenli hale getirme amacı taşıdığı belirtildi.

12punto

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemen’de İran destekli Husilerin kontrolündeki bir bölgede bulunan bir füze ve fırlatma rampasını imha ettiğini açıkladı. 

CENTCOM’un sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde gerçekleştirilen bu operasyonun, ABD, koalisyon güçleri ve bölgedeki ticari gemilere yönelik tehditleri ortadan kaldırmayı hedeflediği belirtildi. ABD’nin eyleminin, seyrüsefer özgürlüğünü korumak ve uluslararası suları daha güvenli hale getirmek amacıyla yapıldığı ifade edildi.

KIZILDENİZ'DEKİ SON DURUM

Kızıldeniz’deki durum ise giderek karmaşıklaşıyor. Yemen’de İran destekli Husiler, 31 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki olarak, Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı ticari gemilere el koyma ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırma eylemlerini sürdürdü. Husilerin bu eylemleri nedeniyle birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehdit altında olduğunu belirterek, 18 Aralık 2023 tarihinde bir grup ülkenin katılımıyla "Refah Muhafızı Operasyonu" adı verilen çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu. ABD ve İngiltere’nin Yemen’de Husilere ait bölgelere yönelik saldırıları üzerine, Husiler bu ülkelerin tüm gemilerini hedef alacaklarını duyurdu.