Rusya: Gürcüler, Ukrayna'dan ders almalı

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, Gürcistan'da süren protestolara Litvanya, Letonya, Estonya ve İzlanda dışişleri bakanlarının da katılmasını eleştirdi. Polyanskiy, "Hepimiz benzer bir tablonun Ukrayna’da yaşandığını hatırlıyoruz ve nasıl bittiğini ve Ukrayna’nın çıkarlarının nasıl ayaklar altına alındığını biliyoruz." dedi.

12punto

Gürcistan'da 'Yabancı Nüfuzun Şeffaflığı' yasası 14 Mayıs günü parlamentoda oy çokluğuyla kabul edildi.

Ülkedeki sivil toplum kuruluşlarını (STK) yabancı ülke ve kuruluşların nüfuzundan korumayı amaçlanan yasa, başkent Tiflis'te Avrupa Birliği (AB) taraftarı göstericiler tarafından protesto edildi. 

Ülke siyasetinde son günlerde çok tartışılan yasa konusunda AB, "Bu yasanın nihai olarak kabul edilmesi Gürcistan'ın AB yolundaki ilerlemesini olumsuz etkileyecektir. Bu yasa AB'nin temel norm ve değerleriyle uyumlu değildir." açıklamasıyla hükümeti uyarmıştı.

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ise, açıklamasında, "Hiç kimse Gürcistan'ın ulusal çıkarlarını dışarıdan savunmasını engelleyemeyecektir" cümlesinin altını çizmişti.

'Yabancı Nüfuzun Şeffaflığı' yasası 14 Mayıs'ta parlamentoda onaylandı.

Letonya, Estonya, İzlanda ve Litvanya dışişleri bakanları, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te "Yabancı Nüfuzun Şeffaflığı" yasasına karşı devam eden protesto gösterisine katıldı.

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, sosyal medya platformu X hesabından, Tiflis’teki protestolara Litvanya, Letonya, Estonya ve İzlanda dışişleri bakanlarının da katıldığını gösteren videoyu değerlendirdi.

UKRAYNA'YI ÖRNEK GÖSTERDİ

Polyanskiy, “Olağanüstü bir şey yok. Yabancı (ABD) ajanlar yurt dışında Yabancı Ajanlar Yasasına karşı yapılan gösterilere liderlik yapıyor. Hepimiz benzer bir tablonun Ukrayna’da yaşandığını hatırlıyoruz ve nasıl bittiğini ve Ukrayna’nın çıkarlarının nasıl ayaklar altına alındığını biliyoruz. Umarım Gürcüler derslerini almıştır” ifadelerini kullandı.

YASA NEYİ GETİRİYOR?

Gürcistan parlamentosunda değerlendirilen 'Yabancı Nüfuzun Şeffaflığı' yasa tasarısı, yıllık gelirlerinin yüzde 20'sinin yabancı fonlardan sağlanması halinde, sivil toplum örgütlerinin ve kitle iletişim araçlarınınyabancı bir gücün çıkarlarını gözeten kuruluşlar siciline kaydedilmesini öngörüyor ve bu kuruluşların yılda bir kez beyanname doldurması gerektiğini zorunlu tutuyor.
 
'Yabancı Nüfuzun Şeffaflığı' yasa tasarısının kabul edilmesine karşı çıkan muhalifler ve bazı STK temsilcileri ise söz konusu tasarının Gürcistan'ın dost ve düşmanlarını eşitlediğini ve hatta onları etiketlediğini ek olarak da ülkenin AB'ye entegrasyonunu engellediğini iddia ediyor.