Ukrayna'da F-16 kazası sonrası Hava Kuvvetleri Komutanı görevden alındı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, F-16 jetinin düşmesi ve bir pilotun hayatını kaybetmesinin ardından Hava Kuvvetleri Komutanı Mykola Oleshchuk'u görevden aldı.

12punto

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mykola Oleshchuk'u, yeni teslim edilen bir F-16 jetinin düşmesi ve pilotunun hayatını kaybetmesi üzerine görevden aldı. Zelenski, yaptığı açıklamada, “Hava kuvvetleri komutanını değiştirmeye karar verdim... Tüm askeri pilotlarımıza sonsuza kadar minnettarım” ifadelerini kullandı.

KAZA VE SORUŞTURMA SÜRECİ

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, perşembe günü yaptığı açıklamada, F-16 jetinin Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik büyük füze ve insansız hava aracı saldırısı sırasında düştüğünü belirtti.

Savunma Bakanlığı da kazayla ilgili bir soruşturma başlatıldığını duyurdu. Kazada hayatını kaybeden pilotun Aleksey "Moonfish" Mes olduğu açıklandı. Amerikan savunma yetkilileri, kazanın Rus ateşi sonucu gerçekleşmediğini, pilot hatası ya da mekanik arıza gibi nedenlerin araştırıldığını ifade etti.

Birçok Avrupa ülkesi tarafından Ukrayna'ya verilen F-16 jetlerinin teslimatı, pilotların ve yer personelinin bu uçakları kullanabilmesi için gereken uzun eğitim programı nedeniyle gecikmişti. Parlamento savunma komitesi üyesi Mariana Bezugla, uçağın dost ateşiyle düşürülmüş olabileceğini iddia etti.

ZELENSKİ VE ASKERİ YÖNETİM ELEŞTİRİLERİN HEDEFİNDE 

F-16 kazası, Ukrayna askeri yönetiminin ve Zelenski'nin kamuoyu önünde eleştirilmesine yol açtı. Olay, Ukrayna'nın doğusundaki kilit şehir Pokrovsk'a yönelik Rus ilerleyişinin hız kazandığı bir dönemde gerçekleşti. Rus güçleri aylardır, stratejik öneme sahip Pokrovsk'u ele geçirmeye çalışıyor, ancak son haftalarda büyük bir ivme kazandı. Deep State'e göre, Rus birlikleri Pokrovsk'un dış mahallelerine sadece 10 kilometre uzaklıktalar.