Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan anılıyor: Darağacında üç fidan için kim ne söyledi? İşte sosyal medyaya yansıyanlar...

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edilişlerinin 52'inci yıldönümünde yurttaşlar tarafından anılıyor. Partiler, siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimleri de Türk sosyalist hareketinin öncülerini unutmadı. Ünlü yazar Yalçın Doğan, Gezmiş'in idam edilmeden önceki son isteğini de açıkladı.

12punto

Haber Merkezi

68 gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, 12 Mart muhtırasından sonra Ankara 1 Numaralı Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından verilen idam cezasının TBMM’de onaylanmasıyla 6 Mayıs 1972’de Ankara’da Ulucanlar Cezaevi’nde idam edildi.

Partiler, siyaset, iş ve sanat dünyasının önde gelen isimleri Türk sosyalist hareketinin öncüleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idamlarının 52. yıldönümünde unutmadı.

İŞTE SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN YAPILAN PAYLAŞIMLAR:

Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş: Karakolla işi olmayan bir aileydik, kardeşim idam edildi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Tam bağımsız Türkiye için mücadele eden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı, idam edilişlerinin yıl dönümünde rahmetle anıyorum. 

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır: Bir yangın ormanından püskürmüş genç fidanlardı. Güneşten ışık yontarlardı sert adamlardı. Hoyrattı gülüşleri aydınlığı çalkalardı. Gittiler akşam olmadan ortalık karardı...

Türkiye Komünist Partisi: Üç fidana sözümüzdür: Düşledikleri ülkeyi, bağımsız ve sosyalist Türkiye'yi kuracağız.

Türkiye İşçi Partisi: Tam bağımsız, sosyalist Türkiye’yi kurmak için çıktıkları yolda 52 yıl önce bugün katledilen üç fidanı; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz. Deniz’lerin tam bağımsızlık, sosyalist Türkiye ve nehirden denize özgür Filistin mücadelesi sürüyor, zafere kadar sürecek!

Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan 52 yıl önce idam edildiler. Acıları dün gibi taze, asla unutmayacağız. Tam bağımsız Türkiye mücadelesinde her daim yolumuzu aydınlatmaya devam edecekler. 

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Mücadeleleri tam bağımsız bir Türkiye içindi. Bu mücadele uğrunda 6 Mayıs 1972’de idam cezası ile katledilen; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı saygı ve rahmetle anıyorum.

Yazar Yalçın Doğan, Deniz Gezmiş’in idam edilmeden önceki son isteğini açıkladı. Doğan şu ifadeleri kullandı: "Gezmiş'in son isteği Rodrigo’nun gitar konçertosunu dinlemekti. Rodrigo, Deniz Gezmiş’in son isteğini öğreniyor. Hemen aynı yıl, 1972’de eşiyle birlikte Türkiye’ye geliyor, İstanbul ve Ankara’da konçertosunu çalıyor, konserler veriyor. Devrimci ruhlar birbirini hiçbir zaman yalnız bırakmıyor"

Siyasetçi Selim Kotil: Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını rahmet ile anıyorum.

Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş: Delikanlım, iyi bak yıldızlara… İdamlarının yıl dönümünde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı rahmetle anıyorum.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz: Tam bağımsız Türkiye için mücadele eden Deniz Gezmiş'i, Hüseyin İnan'ı ve Yusuf Aslan'ı idam edilişlerinin yıl dönümünde saygı ve özlemle anıyorum.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Tam bağımsız Türkiye için mücadele eden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı saygıyla anıyorum.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: Yolun düşerse kıyıya bir gün. Ve maviliklerini enginin seyre dalarsan… Dalgalara göğüs germiş olanları hatırla...

Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz: Bunların geriye bıraktığı bir serveti olmadı. Gemileri, özel uçakları veya yurtdışına kaçırdıkları paraları olmadı! Çok az yaşadılar!  Ve çok zor! Bir ideal uğruna canlarını verdiler.

Sanatçı Onur Akın: Kanatlarında kaldı bahar. Yaşasın tam bağımsız Türkiye diyerek köhne düzene baş kaldıran,genç yaşta sebepsiz yere katledilen, 3 fidanımızı sevgi ve  hüzünle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhları şad olsun.

REDD: Yıllar önce bir üniversite konserimiz Deniz Gezmiş paylaşımı yaptığımız için iptal edilmişti. Bizde değişen bir durum yok. Ne yapsanız, ne kadar yasaklasanız da Denizler unutulmaz. Üniversiteler özgürleşecek, güzelleşecek, çeşitlenecek. Biliyoruz. Odtü'deki arkadaşlara da buradan selam olsun. İyi ki varsınız.