Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Deniz Gezmiş Anıtkabir defterine ne yazdı?

Anti emperyalizme karşı uslanmaz bir gençlik hareketinin lideri Deniz Gezmiş'in, Anıtkabir defterine ne yazdığı merak konusu oldu. 6 Mayıs 1972 sabahı bağımsızlık uğruna idama yürüyen 'üç findan'dan biri Deniz Gezmiş ve arkadaşları Anıtkabir defterine ne yazdı? İşte ayrıntılar...

Deniz Gezmiş Anıtkabir defterine ne yazdı?

Sol kuşağın sembol isimlerinden Deniz Gezmiş ve arkadaşları, 1969 tarihinde Samsun’dan Ankara’ya “Tam Bağımsız Türkiye İçin Mustafa Kemal Yürüyüşü" düzenledi. 

Dönemin sağcı iktidarına karşı anti emperyalist bir ses olarak dalga dalga büyüyen yürüyüşe, Türkiye'nin ilerici kesimlerinden büyük ilgi gösterildi. Yürüyüş, 1968 gençlik hareketinin en etkili eylemlerinden biri olarak tarihe geçti.

Planlamaya göre 1 Kasım günü Samsun’dan yola çıkılacak, 10 Kasım günü Anıtkabir’e varılacak ve Atatürk’ün önünde saygı duruşuyla eylem noktalanacaktı.

Türkiye'nin tam bağımsızlığı mücadelesi veren gençliğin örgütlediği yürüyüş için önemin Başbakanı Süleyman Demirel, gazetecilerin yürüyüşle ilgili sorusuna şu ünlü yanıtını veriyordu:

 Yollar yürümekle aşınmaz.

'GERÇEKTEN İZİNDEYİZ'

Deniz Gezmiş, “Amerikan emperyalizmine karşı milli kurtuluş yolunda izindeyiz” başlıklı yürüyüş güncesinde şu notları alır:

30 Ekim 1968. Saat 13:30’da toplu halde Atatürk Anıtı önüne giderek bir dakikalık saygı duruşunda bulunduk. Ardından İstiklal Marşı’nı söyleyip, Bayrağımızı ve üzeri yazılı bezi açarak yola koyulduk... 10 Kasım 1968. Biz Anıtkabir’e varmak ve Ata’nın huzurunda O’na bağlılığımızı, hiç değilse saygı duruşunda bulunarak göstermek istiyorduk. Dağınık halde çeşitli yollardan Anıtkabir’e doğru gittik. Her türlü tertiplere, azgınlıklara rağmen yılmayan üç yüz bilinçli kafa... Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir subayı bize gereken, en mükemmel kolaylığı sağladı. O sırada çelengimiz getirildi. Çelengin üzerine, ‘Amerikan emperyalizmine karşı milli kurtuluş yolunda izindeyiz-Samsun yürüyüşçüleri’ yazmıştık... Ata’nın huzuruna çıktık. Saygı duruşunda bulunduk ve deftere: ‘Amerikan emperyalizmine karşı ikinci milli kurtuluş savaşımızda gerçekten izindeyiz. Milli Kurtuluş Savaşımız yok edilemez. Onu yok etmek için bütün Türk milletini yok etmek gerekir. Tam Bağımsız Türkiye için Mustafa Kemal yürüyüşçüleri’ yazdık.


Haber Kaynağı : 12punto

Deniz Gezmiş Anıtkabir