Eylem Tok ve oğlu böyle yakalanmış: Kaçış planları ortaya çıktı

Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan kaza sonrası ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu, kaldıkları eve düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Eylem Tok ve oğlu T.C'nin avukatı Brendan Kelley ise, "İade edilmesi bile mümkün olmayabilecek bir şey için tutuklu bulunuyor" dedi.

İHA

Türkiye’nin haklarında kırmızı bültenle yakalama kararı çıkardığı Eylem Tok ve oğlu T.C. hakkında yeni bir gelişme yaşandı. 

Eyüpsultan’da 1 Mart’ta meydana gelen trafik kazasında Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan 17 yaşındaki T.C. ile annesi Eylem Tok ile kaçtıkları ABD’de yakalandı.

Boston polisinden edinilen bilgiye göre, T.C. ve Tok, Florida Güney bölgesi mahkemesinin 7 Mayıs tarihli tutuklama kararı uyarınca bugün yerel saatle 09.30 sıralarında Boston şehrinde kaldıkları eve düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

T.C. ve annesi Boston Federal Mahkemesi’ne sevk edildi.

Cihantimur ve Tok federal mahkeme binasına götürülürken, tutuklama kararında Cihantimur için "kasıtsız adam öldürme ve yaralama", annesi Tok'un da "suçluyu koruma" suçlamalarıyla Türkiye'ye iadesinin istendiği kaydedildi.

ÜZERLERİNDEN NAKİT OLARAK 5 BİN DOLAR ÇIKTI

ABD’li yetkililer, Tok’un gözaltına alındığı sırada nakit olarak 5 bin dolar taşıdığını belirtti.

Yetkililerin açıklamasına göre anne ve oğul, yıllık ücretinin 46 bin dolar olduğu bir özel okulu da gezdiklerini ekledi.

SAHTE PASAPORT DETAYI

Reuters’ın mahkeme belgelerine dayandırdığı haberinde, “Türk yetkililerin Tok ve Cihantimur’un sahte pasaport ile Küba’ya kaçabileceğini değerlendirdiği" ifade edildi.

DURUŞMA SALI GÜNÜ

Davaya bakan hakim Donald Cabell, savcıların mahkemeye “anne ve oğulun fırsat verildiğinde tekrar firar edebilecek kaynaklara sahip olduğuna” dair savunma yapmasının ardından salı günü için bir duruşma kararı aldı. Boston'daki duruşmada Tok ve Cihantimur’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili karar verilene kadar tutuklu kalıp kalmayacakları belli olacak.

Tok’un avukatı Brendan Kelley müvekkilini “iade edilmeyecek bir şey nedeniyle gözaltında tuttuklarını” savundu.

BAKAN TUNÇ: EYLEM TOK VE OĞLU BOSTON'DA YAKALANDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un Boston’da tutuklandığını açıkladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ülkemize iade talebimiz kapsamında ABD'de yakalanarak gözaltına alınan şüpheli Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur, Boston’da çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştır.

Tutukluluğun gözden geçirileceği duruşma, 18 Haziran’da yapılacaktır.

Bu duruşma sonrası başlayacak iade yargılaması sürecini yakından takip edecek, şüphelilerin ABD’den ülkemize iadeleri için gerekli girişimlerimizi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.

Bakan Tunç, Eylem Tok ve oğlunun yakalandığı bilgisini şu paylaşımla duyurmuştu:

"ABD Adalet Bakanlığı yetkililerinden bugün aldığımız bilgiye göre Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur ABD’de iade talebimiz kapsamında yakalanmışlardır. Süreci Bakanlık olarak yakından takip ediyoruz" dedi.

EYLEM TOK'UN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Eylem Tok ve oğlu T.C'nin avukatı Brendan Kelley'in yaptığı açıklamayı paylaşan gazeteci Rojda Altıntaş, "Bu açıklama önemli, umarım böyle sonuçlanmaz diyerek Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'u etiketledi. 

Altıntaş Reuters'e konuşan Kelley'in açıklamalarını şöyle aktardı: 

Brendan Kelley, Tok'un serbest bırakılması gerektiğini savundu ve Türk yasalarına göre, bir ebeveyn tarafından işlenmesi durumunda suçun ceza almadığını, bu durumun ABD-Türkiye anlaşması kapsamında iade için uygun olmayabileceğini belirtti. Brendan Kelley, "İade edilmesi bile mümkün olmayabilecek bir şey için tutuklu bulunuyor" dedi.