Ortadoğu'da ortalık yangın yeri... Hizbullah'tan İsrail piyade kuvvetlerine saldırı

Hizbullah, Lübnan’ın güneyinde El-Adise kasabasına sızmaya çalışan bir İsrail piyade kuvvetiyle çatışmaya girdiğini ve İsrail güçlerini geri çekilmeye zorladığını açıkladı.

12punto

Hizbullah, Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye iline bağlı Merc Uyun ilçesinin El-Adise kasabasında, İsrail güçlerinin sızma girişimine karşılık verdiğini duyurdu.

ÇATIŞMA ÇIKTI

Hizbullah, sosyal medya platformu Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, bu sabah Hallet El-Mehafir yönünden El-Adise kasabasına sızmaya çalışan bir İsrail piyade kuvvetine karşı koyduklarını bildirdi.

Hizbullah unsurlarının, İsrail güçleriyle çatışmaya girerek onlara kayıplar verdirdiği ve sızma girişimini başarısızlığa uğratarak İsrail güçlerini geri çekilmeye zorladığı belirtildi.

Tel Aviv, dün sabah Lübnan’ın güneyinde askeri bir operasyon başlattığını açıklamıştı. Ancak Hizbullah, bu açıklamaya karşı çıkarak İsrail güçleriyle gün boyunca herhangi bir kara saldırısı yaşanmadığını vurguladı. Dün yapılan açıklamalarda Hizbullah, İsrail'in iddialarını yalanlayarak, Lübnan’ın güneyinde doğrudan bir çatışma olmadığını ifade etmişti.

NE OLMUŞTU?

Ortadoğu’da gerilim tırmanıyor. İran, İsrail’e füze saldırısı başlattı. İran’dan İsrail’e en az 200 füze atıldığı söyleniyor. Saldırının ardından İsrail genelinde ölü ya da yaralı olmadığı duyuruldu.

Sivillerin sığınaklardan çıkabileceği duyurusu yapıldı.

'İRAN BEDELİNİ ÖDEYECEK'

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu “İran bu gece çok büyük bir hata yaptı ve bedelini ödeyecek” dedi. Kabine toplantısı açılışına konuşan Netanyahu “İran düşmanlarımıza karşı misillemede bulunma kararlılığımızı anlamıyor. Anlayacaklar. Koyduğumuz kurala uyacağız, bize kim saldırırsa karşılık vereceğiz” dedi.

İRAN ÜÇ ASKERİ ÜSSÜ HEDEF ALDI

İran Devrim Muhafızları (IRGC) yeni bir açıklamada, füze saldırısının Tel Aviv bölgesindeki üç askeri üssü hedef aldığını bildirdi. İran devlet medyasına göre, saldırıda geniş çaplı bir siber saldırıyla birlikte ilk kez İran’ın yeni Fatah hipersonik balistik füzeleri de kullanıldı.

Daha önce bildirdiğimiz gibi, İsrail ordusu ülkeye yaklaşık 180 füze atıldığını ve bunların büyük bir kısmının önlendiğini açıklamıştı. 

HAMANEY'DEN ZAFER MESAJI 

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda ülkesinin zafere ulaşacağını ima etti. Kuran’dan alıntılar yapan Hamaney, zorluklara rağmen haklı olanların sonunda kazanacağını vurguladı. İran füzelerinin fırlatılma görüntülerini paylaşan bir videoda da benzer mesajlar verdi.