Taşra üniversitelerinde usulsüzlük: Adrese teslim ihaleler ve kadrolaşma

Sayıştay 2023 denetim raporunda, taşra üniversitelerinde ihalelerden kadrolaşmaya kadar birçok usulsüzlük tespit edildi. Düzce Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve diğer okullarda rekabete aykırı uygulamalar dikkat çekti.

12punto

Sayıştay, 2023 yılı denetim raporunu yayımlayarak taşra üniversitelerinde adrese teslim kadrolaşma ve ihale usulsüzlüklerine dikkat çekti. Birçok üniversitede rekabeti engelleyen ve kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını zedeleyen uygulamaların olduğu belirlendi.

İHALELERDE ŞEFFAFLIK SORUNU 

Cumhuriyet'in haberine göre Düzce Üniversitesi'nde, ihale süreçlerinde ciddi sorunlar tespit edildi.

Sayıştay raporunda, "Düzce Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği yemek hizmet alımı ihalesinde, ihale dokümanının ihaleye katılımı kısıtlayıcı hükümler içerdiği ve teklif fiyatını etkileyecek belirsizlikler oluşturduğu" belirtildi. Kamu İhale Kanunu’na aykırı düzenlemelerin yapıldığı vurgulanan raporda, rekabetin azaltıldığı ve fiyatların yükseldiği ifade edildi.

ADRESE TESLİM İHALELER 

Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde yapılan ihalelerde rekabete aykırı koşulların oluşturulduğu raporlandı. Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından açılan araç kiralama ihalesinde, ihaleye katılacak firmaların yüzde 80 oranında kendi araçlarına sahip olma şartı getirilerek rekabetin önüne geçildiği tespit edildi.

EK DERS ÖDEMELERİ YAPILDI

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde ise yaz ve yarıyıl tatillerinde yapılmayan dersler için ek ders ödemeleri yapıldığı, bu durumun ek ders hesaplamalarında usulsüzlük yarattığı ortaya kondu.

Fırat Üniversitesi'ne ilişkin denetim raporunda ise yerleşke içindeki bazı işletmelerin iş yeri açma ve çalışma ruhsatları olmadan faaliyet gösterdiği tespit edildi.