Ançüez nedir, nasıl hazırlanır? Ançüez tarifi...

Hamsi ezmesi anlamına gelen ançüezin ne olduğu sosyal medyada araştırılıyor. Ançüez tam olarak nedir, nasıl hazırlanır? Pratik ançüez tarifi...

12punto

İtalyan mutfağına ait olan ançüez (hamsi ezmesi), kolay hazırlanabilen ve ekşimsi bir tada sahip olan bir sos türüdür.

Lezzetli ve sağlığa faydalı bir sos olan ançüez, vücudun tuz ihtiyacını büyük oranda karşılıyor. Protein ve kalsiyum açısından da zengin olan balık ezmesinin, kemik gelişimini desteklediği de biliniyor.

Ançüez, genellikle hamsiden yapılsa da birçok farklı balıkla yapmak mümkün.

ANÇÜEZ MALZEMELER 

-550 gr sardalye

-2 limon

-1 su bardağı salamura tuzu

Sos malzemeleri:

-Zeytinyağı

-4 diş sarımsak

-1 çay bardağı sirke

-1 çay bardağı elma- üzüm sirkesi- karışık

-1/2 limon- 1 dilimi dilimlenmiş kalanının suyu

-1 tane kuru- acı pul biber

-1 tatlı kaşığı tane karabiber

-3 adet defne yaprağı

-2 dilim taze zencefil- incecik

-4 adet ardıç tohumu- çıtlatılmış

-4 adet karanfil

ANÇÜEZ HAZIRLANIŞI

  • İlk olarak sardunyalar temizlenir. Kenarlarda kalan kılçıklar cımbız yardımıyla çekilir.
  • Bir kaba alınan sardalyalar üstünü örtecek kadar suyla doldurulur ve suyun rengi berraklaşana kadar bekletilir.
  • Limon suyu ve tuzu karıştırın ve hazırladığınız karışımda balıkları 30-40 dakika kadar bekletin.
  • Tuzda sertleşen hamsileri bol suda yıkayın. Baharatlar, yarım limonun suyunu ve sirkeyi karıştırın ve zeytinyağı gezdirin.
  • Kuruladığınız balıkları bir kavanoza dizerek üzerine sos ve zeytinyağı dökün. Bir hafta kadar bekletin.