Baharat nedir? Baharatın kullanım alanları

Baharat, bitkilerin kök, yaprak, tohum gibi kısımlarının bazen olduğu gibi tazeyken, bazen de kurutulup, toz haline getirilip, ufalanıp veya benzeri kimi işlemlerden geçirilip, muhafaza edilip kullanılan ve yemeklere başka tatlar eklemeye yarayan gıda malzemelerinin genel adıdır. Baharatların çok sayıda kullanım alanı da bulunmaktadır.

12punto

Baharatlar yemeklere, ait oldukları yemek kültürüne has birer kimlik verir; temelde aynı malzemelerden yapılan bir yemek yöreye özel bir baharatla yöresel bir karakter alır.

Baharat kullanımının toplum hayatında müzik, dans, giyim, lehçe ve nezaket kurallarına benzer işlevleri vardır.

BAHARATLARIN KULLANIM ALANLARI

Kırmızıbiber: Yemeklerin yanı sıra meze ve salatalarda da sıklıkla kullanılır.

Karabiber: Et, tavuk, balık, sebze yemekleri ve salatalarda sıkça kullanılan bir baharattır.

Dereotu: Salatalarda, sebzeli yemeklerde ve mezelerde kullanılır.

Kekik: Özellikle et yemekleri ve pizzalarda sıkça kullanılır.

Zencefil: Balık, tavuk ve sebzeli yemeklerde sıklıkla kullanılır.

Kimyon: Çorbalarda, pilavlarda, etli yemeklerde ve mezelerde kullanılır.

Nane: Çayların yanı sıra çorbalar, salatalar ve yoğurtlu mezelerde kullanılır.

Tarçın: Tatlılarda, keklerde, kurabiyelerde ve sıcak içeceklerde kullanılır.

Sumak: Etli yemekler, salatalar ve mezelerde kullanılır.

Kırmızı pul biber: Et, tavuk, sebze yemekleri, salatalar ve soslarda sıklıkla kullanılır.