Hardal sosu malzemeleri neler, hangi yemeklerde kullanılır?

Hardal tohumlarının öğütülüp su, limon ve zeytinyağı ile birleştirilmesi sonucunda hardal sosu elde edilir. Peki, hardal sosu hangi yemeklerde kullanılır? Hardal sosu yapımında hangi malzemeler kullanılır? İşte pratik hardal sosu yapılışı...

12punto

Hardal sosun genellikle fast food tarzı yemeklerle kullanıldığı düşünülse de kullanım alanı kesinlikle bununla sınırlı değil. Lezzetli sosun et yemeklerinden salatalara dek pek çok farklı kullanım alanı mevcuttur.

HARDAL SOSU HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR?

  • Tohumunu değirmende çektikten sonra baharat olarak yemeklere serpebilirsiniz.
  • Hardal tohumlarını ısıtılmış zeytinyağında hafifçe kavurup aromasının yağa geçmesini sağladıktan sonra alabilir ve böylece elde ettiğin hardal aromalı zeytinyağı ile yemeğini hazırlamaya devam edebilirsiniz.
  • Biraz su içerisinde haşlanmış hardal tohumunu salatalarınıza serpebilirsiniz. 
  • Yoğurtla hardal tohumunu karıştırarak dip sos yapabilirsiniz. 
  • Hardal tohumunu haşlayarak bir çay elde edebilir, bu çayı limon ve tarçınla tatlandırıp afiyetle içebilirsiniz. 
  • Dolma, pilav, çorba ve etli yemeklerde bir tatlı kaşığı kadar haşlanmış hardal tohumu kullanılması, farklı aroması ve iştah açıcı etkisi ile yemeğin lezzetini katlar. 

HARDAL SOSU MALZEMELER

  • 50 gr acı hardal tozu (hardal bitkisinin tohumlarının öğütülmesi ile elde ediliyor)
  • 120 ml elma veya üzüm sirkesi (Biz elma sirkesini tercih ediyoruz)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı şeker

HARDAL SOSU YAPILIŞI:

  • Bir kasenin içine elma sirkesini dökün.
  • İçine hardal tozu, şeker ve tuzu ekleyin. Bütün malzemeyi karıştırın.
  • Karışım krem gibi veya diş macunu kıvamına gelince temiz bir kavanoza alın.
  • Kavanozun ağzını sıkıca kapattıktan sonra buzdolabına koyun.
  • Buzdolabında hardalın olgunlaşıp tam tadını bulması için bir hafta kadar bekletmek yeterlidir.
  • Oda sıcaklığında bekletirseniz olgunlaşma süresi kısalır ama bu şekilde uzun süre saklayamazsınız.
  • Hardalı kullanırken her seferinde mutlaka temiz bir bıçakla alın ve kavanozun kapağını sürekli kapalı tutun.
  • Aksi halde tadı kaybolabilir ve daha çabuk bozulabilir.