Kürt böreği nasıl yapılır?

"Kürt böreği mi, küt böreği mi?" polemiği geçenlerde Meclis gündemine geldi. Bu polemik sonrası sosyal medya kullanıcıları kürt böreğinin evde nasıl yapıldığına dair araştırma yapmaya başladı. İşte pratik kürt böreği tarifi...

12punto

Bileceli Mehmet Efendi tarafından Türkiye'ye tanıtılan kürt böreği, kahvaltı sofralarında kendisine yer buluyor.

Kürt böreğini evde 30 dakika içerisinde hazırlamak mümkün.

KÜRT BÖREĞİ İÇİN MALZEMELER

-4,5 su bardağı un

-1 çay bardağı yoğurt

-2 adet yumurta

-1 çay bardağı sıvıyağ

-1 paket kabartma tozu

-3 çorba kaşığı pudra şekeri

-200 gr margarin

KÜRT BÖREĞİ ÜZERİ İÇİN

1 su bardağı pudra şekeri

KÜRT BÖREĞİ YAPILIŞI

-İlk olarak, derin bir kabın içine un koyulur ve ortası havuz şeklinde açılır.
 
-Unun açılan ortasına yoğurt, 2 adet yumurta ve sıvı yağ koyulur. Unun üzerine kabartma tozu serpilir ve ilk önce havuzun iç kısmı sonra da dış kısmı karıştırılarak iyice yoğrulur. Hamurun yumuşak, kulakmemesi kıvamında olması gerekmektedir, bu yüzden hamurun sert olması halinde üzerine biraz ılık su ilave edilebilir.
 
-Hazır olan hamudan bir parça, daha sonra üzerine kapatmak için ayrılır ve kalan hamurdan 20 parça koparılarak yuvarlanır. Hamurlar yarım saat dinlendirildikten sonra hafif unlanarak tatlı tabağı büyüklüğünde olana dek açılır ve açılan tüm hamurlar, aralarına fırça yardımıyla yumuşak yağ sürülerek üst üste koyulur.
 
-Yağlanan ve üst üste dizilen 20 adet hamur merdane ile tek seferde ve tepsi büyüklüğüne gelene dek açılır. Açılan hamurun üzerine biraz daha yağ sürülür ve sıkı bir şekilde sarılarak rulo şekline getirilir.
 
-Hazırlanan rulo şeklindeki hamur 3 parçaya ayrılarak, 1 saat daha buzdolabında bekletilir. Dinlenen hamurlar buzdolabından çıkartılır ve üzerine bastırıldıktan sonra tepsi büyüklüğünde açılır ve tepsiye alınır. 3 hamura da aynı işlem uygulandıktan sonra, üzerine biraz daha margarin sürülür ve pudra şekeri serpilir.
 
-En üst kısım için ayrılan hamur parçası ince bir şekilde açılır ve kapak şeklinde en üste serilir. Hazırlanan kürt böreği, önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
 
-Pişen kürt böreği dikdörtgen şeklinde kesilir ve üzerine bol pudra şekeri serpilerek servis edilir.