Macar mutfağının sevilen lezzeti: Gulaş

Gulaş, Macaristan'ın geleneksel yemeklerinden biridir. Genellikle dana eti, soğan, kırmızı biber ve biberden yapılır. Gulaşın kökeni, 9. yüzyılda Macar çobanların yediği bir haşlama yemeğidir. Yemeğin adı, Macar dilinde 'sığır güden kişi' anlamına gelir.

12punto

Bir haşlama yemeği olan gulaş, et ve sebzenin birleşimiyle ortaya çıkar.

Günümüzde gulaşın vazgeçilmez baharatı kabul edilen kırmızı biber, yemeğe 18. yüzyılda eklenmeye başlandı. Klasik "tencere gulaşı", soğanla kuşbaşı doğranmış sığır ya da koyun etinin domuz yağında kızartılmasıyla yapılır.

Bu yemeğe tamamlayıcı olarak, sarımsak, kimyon, domates, yeşil biber ve patates de konulur.

MACARİSTAN MUTFAĞININ LEZZETLERİ

Macaristan'a özgü bir başka yemek olan székely gulyás da domates, soğan, kimyon ve ekşi krema katılarak yapılan bir tür domuz ve salamura lahana haşlamasıdır. 

Ayrıca, Macaristan'da gulaş benzeri pörkölt adı verilen bir yemek de yapılır.

Bunlara benzer yemekler, Macaristan dışında, Kuzeydoğu İtalya'dan Karpatlar'a eski Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ülkelerinde yaygın olarak pişirilir.

GULAŞ MALZEMELERİ

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 adet soğan – iri yemeklik doğranmış
  • 750 gr. kontrfile
  • 4-5 diş sarımsak-iri dilimlenmiş
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz
  • Karabiber
  • 3-4 dal taze kekik
  • 2 adet defne yaprağı
  • 4 adet domates
  • 1 su bardağı su

GULAŞ YAPILIŞI

  • Tencerenizi ocağa alın ve tereyağını ilave edip eritin.
  • Zeytinyağı ve iri küp doğradığınız soğanları ilave edip soteleyin.
  • Hafif yumuşayan soğanın içerisine iri doğradığınız etleri ilave edin ve renkleri dönene kadar kavurun.
  • Etler hafif suyunu bırakınca ince doğradığınız sarımsakları ilave edip karıştırın.
  • Sirke, kimyon, pul biber, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın.
  • Taze kekik ve defne yaprağını ilave edip karıştırın.
  • Küp doğranmış domates ve suyunu ilave edip karıştırın.
  • Tencerenizin kapağını kapatın ve kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte 2 saat pişirin.
  • Etler iyice pişip dağılmaya başlayacak kadar yumuşadığında tencerenin altını kapatıp servis edin.