Soya sosu nasıl yapılır? Soya sosu tarifi
Soya sosu, soya fasulyesi, buğday, su ve tuzun fermantasyon sürecinden geçirilerek üretilen, koyu renkte, tuzlu ve yoğun bir lezzete sahip olan geleneksel bir Asya sosudur.
Soya sosu; Japon, Çin, Kore ve Güneydoğu Asya mutfaklarında yaygın olarak kullanılır.
Sushi, sashimi, teriyaki, dumpling ve noodle gibi pek çok yemekte hem marinasyon, hem de sos olarak tercih edilir.
Soya sosunun besin değeri, markaya ve üretim yöntemine bağlı olarak değişebilir.
Ancak, tipik bir soya sosunun 100 mililitrelik bir porsiyonu için yaklaşık besin değerleri şunlardır:
Soya Sosu Besin Değeri
Kalori: 60 – 90 kcal
Protein: 5 – 10 g
Karbonhidrat: 5 – 10 g (şekerler dahil)
Yağ: 0 g
Lif: 0 g
Sodyum: 5.000 – 7.000 mg
SOYA SOSU MALZEMELER
- 450 g soya fasulyesi (kavrulmuş ve kabukları soyulmuş)
- 450 g buğday (iri çekilmiş veya buğday rüşeymi)
- 4 litre su
- 900 g tuz
- 1 yemek kaşığı şeker
- Starter kültür
SOYA SOSU NASIL YAPILIR?
- Kavrulmuş soya fasulyesini ve buğdayı büyük bir kaba koyun ve iyice karıştırın. Bu karışım, “koji” adı verilen fermantasyon sürecinde kullanılacaktır.
- İsteğe bağlı olarak başlatıcı kültür ekleyin ve iyice karıştırın. Başlatıcı kültür, fermantasyon sürecini başlatmaya ve hızlandırmaya yardımcı olur.
- Büyük bir cam kavanoz veya seramik kaba 4 litre su dökün ve 900 g tuz ekleyin. Tuzun suyun içinde tamamen çözünmesini sağlayın.
- Soya fasulyesi ve buğday karışımını tuzlu suya ekleyin. Kaba bir tahta kaşık veya spatula ile iyice karıştırın.
- Kabın üzerini ince bir bezle örtün ve lastik bantla sabitleyin. Bu, hava almasını sağlarken, böceklerin ve tozun girmesini engelleyecektir.
- Karışımı oda sıcaklığında (yaklaşık 25-30°C) saklayın ve her gün bir kez karıştırın. Fermantasyon süreci 6 ay ila 1 yıl arasında sürebilir.
- Fermantasyon süreci tamamlandığında, karışımı süzün ve soya sosunu elde etmek için sıvıyı ayırın. Katı maddeleri atın veya başka amaçlar için saklayın (örneğin, miso yapımında kullanılabilir).
- Elde edilen soya sosunu cam şişelere dökün ve buzdolabında saklayın. Soya sosu, buzdolabında birkaç yıl dayanabilir.
- Büyük bir cam kavanoz veya seramik kaba 4 litre su dökün ve 900 g tuz ekleyin. Tuzun suyun içinde tamamen çözünmesini sağlayın.
- Soya fasulyesi ve buğday karışımını tuzlu suya ekleyin. Kaba bir tahta kaşık veya spatula ile iyice karıştırın.
- Kabın üzerini ince bir bezle örtün ve lastik bantla sabitleyin. Bu, hava almasını sağlarken, böceklerin ve tozun girmesini engelleyecektir.
- Karışımı oda sıcaklığında (yaklaşık 25-30°C) saklayın ve her gün bir kez karıştırın. Fermantasyon süreci 6 ay ila 1 yıl arasında sürebilir.
- Fermantasyon süreci tamamlandığında, karışımı süzün ve soya sosunu elde etmek için sıvıyı ayırın. Katı maddeleri atın veya başka amaçlar için saklayın.
- Elde edilen soya sosunu cam şişelere dökün ve buzdolabında saklayın.
- Soya sosu, buzdolabında birkaç yıl dayanabilir.
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
İUP maaşı ödeme tarihi ne zaman? İUP maaşları ne zaman yatacak?
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
22 Kasım 2024 burç yorumları
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
Yenidoğan Çetesi üyesi Renas Kılıç'tan skandal itiraf
Bu akşam TV'de ne var? 21 Kasım Perşembe TRT 1, Kanal D, Star TV, Show TV, ATV
BEDAŞ 22 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı