Özbek Pilavı tarifi... Özbek Pilavı evde nasıl yapılır, nasıl servis edilir?

Orta Asya'nın geleneksel yemeklerinin başında yer alan Özbek Pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Yurttaşların, 'Özbek Pilavı evde nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır, nasıl servis edilir?' sorularının yanıtı bulundu.

12punto

Karbonhidrat, yağ ve protein açısından zengin olan Özbek Pilavı, Türk mutfağında severek tüketilen yemekler arasında yer almaktadır.

Özbek Pilavı Malzemeleri Nelerdir?

  • 500 g kuşbaşı kuzu eti ( kemiksiz)
  • 4 su bardağı su
  • 2,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 orta boy soğan
  • 2 orata boy havuç
  • 6 yemek kaşığı margarin
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 tatlı kaşığı karabiber 

Özbek Pilavı Nasıl Yapılır?

Et kısık ateşte kendi suyu ile yaklaşık 40 dakika pişirilir. Daha sonra su ve yarım tatlı kaşığı tuz eklenir, yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilmeye devam edilir.

Bu arada soğan küçük küçük, havuç kibrit çöpü şeklinde doğranarak yağda, kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kavrulur. Et, suyunu çekince havuç karışımına eklenir.

Bir kaç kez çevrilir ve tencerenin dibine yayılır. Üzerine pirinç, 500 ml su ve tuz eklenerek kaynamaya bırakılır. Önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar 15-20 dakika pişirilir.

Karabiber serpilir ve üzerine peçete konup 20 dakika dinlendirilir.

Servis etmeden önce sarımsakları ve biberi ayırın, pilavı büyük bir tabağa ters çevirip tekrar üzerine sarımsakları, biberi ekleyip servis edin.