Sarımsak tozu nedir? Evde sarımsak tozu nasıl yapılır?

Sarımsak tozu, taze sarımsağın kurutulup öğütülmesiyle elde edilir. Bütün yemeklerde yaygın şekilde kullanılan sarımsak tozu, yemek yaparken büyük kolaylık sağlar. Sarımsak tozunu evde yapmak ise; sandığınızdan çok daha kolay. İşte tarifi…

12punto

Çok sayıda çivi yazısı kaydı, sarımsağın Mezopotamya’da en az 4000 yıldır yetiştirildiğini göstermektedir. Köklü bir geçmişe sahip olan sarımsak Türk mutfağının vazgeçilmez ürünlerinden biridir. Şimdiler de ise; yemeklerin nefis eşlikçisi sarımsağın tozu mutfaklarımızda. Kullamı çok pratik ve elinizde taze sarımsak gibi koku da bırakmıyor. İşte evde sarımsak tozu yapmanın tarifi…

EVDE SARIMSAK TOZU NASIL YAPILIR?

5 kg taze sarımsaktan yaklaşık 1 kg sarımsak tozu elde edilir. Kurutma işlemi sırasında su buharlaşır ve sadece sarımsak özü kalır. Öncelikle sarımsak tozu yapımında, dilediğiniz kadar sarımsak kullanabilirsiniz. Sarımsak tozu yapmak için soyulmuş sarımsak dişlerini ince dilimler halinde keserek başlayın. Fırını 80-100 dereceye ayarlayın. Yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin. Kısa sürede kurumaya başlayacaktır. Yani elinizde ezebildiğiniz zaman sarımsak kurumuş demektir. Kuruduktan sonra sarımsağı soğumaya bırakın. Mutfak robotu veya havanda istediğiniz kıvama gelene kadar öğütün. Cam kavanoza aktararak iyice karıştırın. İlk günlerde kavanozu ara sıra sallamak, nemin sarımsak tozuna eşit dağılmasına ve sarımsak tozunuzun küflenmemesine yardımcı olacaktır. Ağzını sıkıca kapattığınız sarımsak tozu dolu kavanozu karanlık bir ortamda saklamaya özen gösterin. Taze sarımsağın kullanıldığı tüm yemeklerde sarımsak tozu da kullanabilirsiniz.

NOT: Sarımsak tozu elde etmek için diğer bir yöntem ise, güneşte kurutmak. Yaz aylarında, ince bir tülbent içinde süzgece alıp güneşte kurutabilirsiniz.