Sağlıklı tahıl çeşitleri nelerdir? İçinde hazine saklı 7 tahıl...
Beslenme rutininizde hep aynı besinler mi var yoksa başka seçeneklere de yer verir misiniz? Tam buğday yerine karabuğday unuyla yapılmış bir ekmek, Teff tohumuyla demlenmiş bir çay, kinoa ile yapılmış kısır, chia tohumundan puding, tercihleriniz arasına girdi mi? İşte adını son dönemde sık sık duyduğumuz içinde hazine saklı tahıllar…
İnsanların sağlıkla ilgili sorunlarının önemli kısmının beslenmeyle ilişkili olduğunun anlaşılması, gıda tercihlerimizde önemli değişiklikleri de beraberinde getirdi. İşlenmiş gıdalardan uzaklaşarak, öze dönüş başladı. Özellikle tahıllar söz konusu olduğunda hem ülkemizde hem de dünyada içinde hazine saklı antik tahıllar yeniden hatırlandı. İşte en tüketilenleri…
TEFF TOHUMU
Teff, dünyanın en küçük tohumu olabilir. Demir içeriği yüksek tohumlar içerisindedir. Bu yüzden demir eksikliği anemisi olan bireyler özellikle tercih edebilir. Glisemik indeksi düşüktür, kan şekerindeki ani değişimleri önler. İçeriğindeki lif sayesinde tokluğu artırır ve kilo kontrolünü kolaylaştırır. En pratik haliyle teff tohumunu yoğurdun içerisine ekleyerek tüketebilirsiniz.
KARABUĞDAY
İsminde her ne kadar buğday kelimesi geçse de bildiğimiz buğday türünden farklıdır. Yapılan çalışmalar karabuğday ununun buğday ununa kıyasla on kat daha fazla magnezyum, üç kat daha fazla demir ve potasyum içerdiğini söylüyor. Özellikle gluten hassasiyeti veya çölyak hastalığı olan kişiler için karabuğday kurtarıcı bir besin niteliğindedir. Karabuğday unundan ekmek, pankek hazırlayabilir ve salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
KETEN TOHUMU
Gün içinde yaptığınız lezzetli bir omlete, doyurucu bir salataya veya yoğurda ilave edeceğiniz bir tatlı kaşığı keten tohumu, öğünlerinizin besin kalitesini değiştirebilir. Bitkisel omega 3 kaynağıdır. Yüksek lif içeriği sayesinde kabızlık problemlerine birebir çözümdür. Ne yesem bir türlü doyamıyorum diyenler için ise iştah dalgalanmalarını dindirir, doygunluğu arttırır.
KİNOA
Kinoa, farklı toprak ve iklimlerde yetişebilen her koşula ayak uyduran dayanıklı bir besindir. Küçük yuvarlak tohum görüntüsü vardır. Ülkemizde de üretimi yapılmaktadır. Besin içeriği açısından çok değerlidir. Diğer tahıllara göre kalsiyum ve potasyum içeriği yüksektir. Gluten içermez. Kinoayı pirinç, bulgur gibi tahıllara alternatif olarak mutfağınızda sıklıkla kullanabilirsiniz.
SPELT
Spelt geleneksel buğdaya kıyasla daha fazla lif içerdiğinden, yapısındaki glütenin sindirilmesi nispeten daha kolaydır. Söz konusu lifler ayrıca hipertansiyonu düşürüp, iyi kolesterol seviyesinin yükselmesine yardımcı olur. Spelt aynı zamanda demir, kalsiyum, magnezyum ve çinko açısından da zengindir. Spelt için de glütensiz yakıştırılması yapılsa da doğru değildir. Kavuzlu buğday da normal buğday kadar glüten içerir. Ancak yapısında daha fazla su ve lif olduğu için glüten intoleransı çok yoğun olmayan kişilerde tüketimi normal buğdaya kıyasla çok daha az rahatsızlık yaratır.
AMARANT
Gün geçtikçe adını daha çok duyduğumuz amarant; karabuğday ve kinoa gibi glutensiz, tahıl benzeri besinler arasında yer alır. Magnezyum, kalsiyum ve demir açısından iyi bir kaynaktır. Diğer tahıllara oranla iki kat daha fazla mineral içerm
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları