Soğan Dolması kaç kalori? Soğan Dolması tarifi...
Edine'nin geleneksel mutfağında yer alan soğan dolması, hazırlanması yönünden oldukça pratik bir yemek olarak göze çarpıyor. 1 adeti 60 kalori olan soğan dolmasının pratik tarifini sizler için araştırdık...
12punto
Hem ara sıcak hem de ana yemek olarak tüketilen soğan dolması, Türk mutfağında en çok tercih edilen yemekler arasında yer alıyor.
Peki, soğan dolması malzemeleri nelerdir, soğan dolması nasıl hazırlanır?
Soğan Dolması için tarif;
Malzemeler:
• 1 kg kuru soğan
İçi için;
• 1 su bardağı pirinç
• 1 yemek kaşığı salça
• 1 tutam maydanoz
• 1 adet kuru soğan
• 1-2 diş sarımsak
• 1 adet domates
• 1 fincan sıvı yağ
• 1 tatlı kaşığı tuz ve kara biber
• 1 çay kaşığı kimyon
• 400 gram kıyma
Salçalı sos için;
• 1 su bardağı sıcak su
• 1 yemek kaşığı salça
• 2 yemek kaşığı sıvıyağ
• 1 tatlı kaşığı kuru nane
*En son dolmaları ateşten alınca 1 çay bardağı nar ekşisini döküp dinlenmeye bırakmanız önerilir.
Soğan Dolması Yapılışı:
-İşe ilk önce soğanları videoda olduğu gibi orta kısmına doğru kesikler atıp ortalama 10 dakika haşlamakla başlıyoruz.
-Soğanlar haşlanırken dolmanın içini hazırlıyoruz. İçi için yukarıda verdiğim malzemeleri geniş bir kapta karıştırıyoruz. Maydanoz, soğan, sarımsak ve domatesi çok küçük parçalara halinde doğruyoruz.
-Haşlanan soğanları videoda olduğu gibi kabuklar olacak şekilde birbirinden ayırıyoruz. Zaten biraz haşladığımız için bu işlem kolay olacaktır. Katmanlarından ayrılacaktır.
-Soğan parçalarının içini pirinçli içle doldurup videoda olduğu gibi dikkatlice sarıp tenceremize sıralıyoruz.
-Salçalı sosu da ilave edip pişerken dağılmaması için üzerine tabağı koyup orta ateşte pişirmeye başlıyoruz. Suyunu göz kararı yavaş yavaş ekstra ilave edebilirsiniz.
-Dolmaların pirincinin yumuşama kıvamına göre pişirme sürenizi ayarlayabilirsiniz.
-Tamamen pirinçler yumuşayınca ocağı kapatıp üzerine nar ekşisini da ilave edip dinlenmeye bırakıyoruz.