Gebelikte ağız ve diş sağlığını destekleyen besinler

Kadın ağız ve diş sağlığı; gebelik, hamilelik ve hormonal değişimlerin kadının sağlığını etkilemesi ile büyük önem kazanıyor. Hormonal değişimler, menstrüel dönem ve menopoz gibi faktörler doğrudan diş ve diş etlerini de etkiliyor. Peki, gebelikte nasıl beslenmeli? İşte cevabı...

12punto

Gebelik dönemi ve hormonal değişiklikler diş ve diş etlerini etkileyebiliyor.

Bu nedenle beslenme alışkanlıklarına ve diş dostu ürünlerin kullanımına da özen göstermek gerekiyor.

Gebelik döneminde ağız ve diş sağlığını güçlendiren yiyecekler ve ürünler şunlardır;

Ada çayı: Ada çayı antiseptik özelliği ile ağız ve diş sağlığını korur. Günde bir bardak şeklinde tüketilebilir.

Yeşil çay: Yeşil çay da antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Aynı zamanda antioksidan özelliği ile de ağız ve diş sağlığını destekler. Tüketirken hafif ılıtarak kullanmak faydalı olabilir.

Peynir: Peynirin içerisinde bulunan kazein diş çürüklerini engelleyici bir proteindir. Yemek sonrasında peynir tüketmek ağız ve diş sağlığını destekler.

Yer fıstığı: Yer fıstığı kalsiyum ve potasyum bakımından zengindir. Diş ve diş eti sağlığı için faydalı bir besindir. Brokoli ve brüksel lahanası gibi bitkisel kalsiyum kaynakları da tercih edilebilir.

Süt: Tartışmalı olsa da süt tüketimi ağız ve diş sağlığı için faydalı olabilir.

Elma, çilek ve kivi: Bu meyveler diş yüzeyinde temizleyici bir etkiye sahiptir. Ayrıca diş ve diş etlerine masaj yapar.

Bunların yanı sıra, diş dostu logolu sakızların tüketimi, tükürük miktarını artırarak dişlerin arasından geçmesini sağlar.

Fırça ve macun seçimi de kadınların diş boyutuna göre belirlenmelidir.

Kadınların ağız ve diş sağlığını koruması için bu besinlere ve ürünlere dikkat etmeleri önem taşıyor.