Beşamel sos hangi yemeklerde kullanılır?
Beşamel sos, lazanya, mantar, köfte veya farklı birçok yemek için kullanılan popüler soslardan biridir. Beşamel sos malzemeleri neler, nasıl hazırlanır? İşte tarifi...
12punto
Beşamel sosun kökenleri Fransa’ya kadar dayansa da ülkemizde de birçok farklı yemeklerde kullanılmaktadır.
Evinizde olan malzemelerle kısa süre içerisinde tam kıvamında beşamel sos tarifini gerçekleştirebilirsiniz.
Yemeklerinizi misafirlerinize farklı lezzetlerle sunmak istiyorsanız beşamel sos tarifini deneyebilirsiniz.
BEŞAMEL SOS İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 2 yemek kaşığı tereyağı,
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 1.5 yemek kaşığı un,
- 1.5 su bardağı süt,
- 1 çay kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı karabiber.
BEŞAMEL SOS HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR?
- Beşamel sos en çok tavuk yemeklerine yakışıyor. Bunun yanı sıra lazanyayla oldukça uyumlu bir ikilidir.
- Karnabahar, mantar, köfte gibi birçok farklı yemek türü için de beşamel sosu tercih edebilirsiniz.
- Yemeklerinizi hem görsel açıdan hem de lezzet açısından bir şölene dönüştürmek istiyorsanız beşamel sos tarifimizi kullanabilirsiniz.
BEŞAMEL SOS HAZIRLANIŞI
- Tereyağı ve sıvı yağı aynı anda bir tencereye alarak eritelim.
- Yağ eritme işleminin kısık ateşte olması oldukça önemlidir. Bu işlem sırasında yağı yakmamaya özen gösterelim.
- Tereyağı ve sıvı yağ eridikten sonra yavaş yavaş unu ekleyelim. Unu eklerken sürekli karıştırarak karışımı kavuralım.
- Karışımı kokusu çıkana kadar kavurma işlemine devam edelim. Un kavurma işleminde yüksek ateşten orta ateşe getirelim.
- Kokusu çıkan un karışımına karıştırmaya devam ederek 1.5 su bardağı sütü yavaş yavaş ilave edelim.
- Bu işlemi gerçekleştirirken çırpıcı kullanalım ve hızlı hızlı topaklanmaması için çırpalım.
- Beşamel sos kaynamaya başladıktan sonra koyulaşmaya başlayacaktır.
- Sos koyulaştığında tuzu ve karabiberi ilave edelim.
- Tuzu ve karabiberi ekledikten sonra tekrar kaynayana kadar karıştırmaya devam edelim.
- 1 -2 dakika kaynadıktan sonra beşamel sosu ocaktan alalım.
- Ocaktan aldığınız beşamel sosu, soğumadan yemeklerin üzerine eklemelisiniz.