Dijital çağın hastalığı: Nomofobi nedir, nasıl tedavi edilir?

Nomofobi adı verilen cep telefonu bağımlılığının sosyal, üretkenlik ve ruh sağlığına dair pek çok sorunu beraberinde getirdiğini dile getiren uzmanlar, cep telefonundan uzak kaldığında huzursuz hissedenlerin çok olduğunu söylüyor. Nomofobi nedir, nasıl tedavi edilir? İşte cevabı...

12punto

Sanal ortamda kendini var etmeye alışkın bireylerin gerçek ortamda etkileşimde bulunmayı tercih etmediklier biliniyor. Cep telefonları artık birey ile yemek masasına, tuvalete, spora, yatağa kısacası her alana eşlik ediyor.

Dijital çağın hastalığı olarak ifade edilen 'Nomofobi' sosyal medyanın gündeminde yer alıyor.

Bazı bireyler cep telefonundan ayrı kaldığında sıkıntılı bir hal ortaya çıkıyor.

Peki herhangi bir zamanda cep telefonunuzdan uzak kaldığınızda huzursuz hisseder misiniz?

Nomofobiden söz ediyorsak bu soruya vereceğiniz cevap 'Evet' olacaktır. Birey telefonunu bir an önce tekrar eline alma beklentisi içinde olur.

Şarjı azalan veya biten telefon bu kişiler için endişe kaynağıdır. 

TÜM İLGİLERİ AKILLI TELEFONLARDA

Gelen herhangi bir bildirimi kaçırma korkusuyla sıklıkla ekranı kontrol ederler. Sanal ortamda kendini var etmeye alışkın bu bireyler gerçek ortamda etkileşimde bulunmayı tercih etmezler veya ortamda yalnızca bedenen bulunurlar; tüm ilgileri akıllı telefonlarındadır.

Bir öğrenci veya çalışan kimse, odağını telefondan uzaklaştıramadığı için kendi işine odaklanmakta güçlük çekiyor. Yanından ayıramadığı bu nesne, artık birey ile yemek masasına, tuvalete, spora, yatağa kısacası her alana eşlik etmeye adaydır.

Cep telefonlarının en yaygın kullanıcılarının ergenler ve genç yetişkinler olduğunu ve nomofobinin de bu yaş gruplarında sık görülebileceği ifade ediliyor.

NOMOFOBİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Nomofobi tedavisinde bu davranışın sıklaşmasının ve işlevselliği olumsuz etkilemesinin altında yatan diğer meseleleri ele almak gerekecektir.

Bireylerin gereksinimlerini, hayatta kalmaya dair kaygılarını, cep telefonunun onun için nasıl bir anlam ifade ettiğini doğru değerlendirmeden cep telefonundan uzaklaşmasını beklemek çok gerçekçi değildir.

Bu noktada ruh sağlığı profesyonellerinden, özellikle bağımlılık uzmanlarından yardım almak faydalı olacaktır.