Fish and chips nedir, nasıl yapılır?

Fish and chips, bulamaç kaplı kızarmış balığın patates kızartması ile servis edildiği sıcak yemektir. Yemek, İngiltere'de ortaya çıkmıştır ve iki ana bileşeni göçmenler tarafından getirildiği için füzyon mutfağının bir örneğidir.

12punto

İngiltere’nin en ünlü yemeklerinden biri olan fish and chips, ülkenin eski başbakanlarından birinin fish and chips’i “iyi arkadaşlar” olarak tanıtması ile şöhrete kavuşmuştur.

İlk fish and chips dükkânının Londra’da açıldığı ve bu yemeğin tüm halkın yemek kültürüne girmesini sağlayan kesimin ise kentin işçi sınıfı olduğu da yine söylentiler arasındadır. 

FİSH AND CHİPS MALZEMELER

  • 400 gram fileto mezgit
  • 2 adet orta boy patates

Kaplama harcı için:

  • 1 su bardağı un
  • Yarım su bardağı mısır nişastası
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı maden suyu
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Kızartmak için:

  • 2 su bardağı ayçiçek yağı

Tartar sos için:

  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 4 adet salatalık turşusu
  • 1 yemek kaşığı kapari çiçeği
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1/4 demet dereotu
  • 1/4 çay kaşığı tuz

FİSH AND CHİPS YAPILIŞI

  • Buzdolabında beklettiğiniz un, mısır nişastası, yumurta, maden suyu, süt, tuz ve karabiberi bir kapta pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın.
  • Deri ve kılçık kısımlarını ayıkladığınız fileto mezgitleri parmak parmak kesin ya da dilim olarak bırakın.
  • Kabuğunu soyduğunuz patatesleri, parmak şeklinde kesin ve bol suda duruladıktan sonra üzerlerini bir kağıt havlu yardımıyla kurulayın.
  • İkiye böldüğünüz ayçiçek yağını ayrı ayrı tavalarda kızdırın.
  • Fileto mezgit balıklarını hazırladığınız kaplama harcına buladıktan sonra kızgın yağda, arkalı önlü ters çevirerek kızartın.
  • Parmak şeklinde doğradığınız patatesleri de kızgın yağa bırakın ve aralarda karıştırarak altın sarısı renk alana kadar kızartın.
  • Kağıt havlu üzerine aldığınız balık ve patatesleri, fazla yağını bırakmalarını için 2-3 dakika kadar dinlendirin.