Salatalık turşusu nedir, nasıl yapılır? Salatalık turşusu faydaları
Salatalık turşusu, Türk sofrasının geleneksel tatlarından biri ve kışın en çok tüketilen ürünüdür. Sirke veya diğer çözümde bir sürelik fermente olan bir salatalıktır. Peki, salatalık turşusu nasıl yapılır? Salatalık turşusu faydaları ...
12punto
Antioksidan kaynağı olan salatalık turşusu, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir.
Turşu salatalıklar genellikle karışık turşuların bir parçasıdır.
Dünyanın çok ülkelerinde farklı türleri ile en fazla tüketilen konservelerden biridir.
SALATALIK TURŞUSU MALZEMELER
- 3 kilo taze tarla salatalığı ya da kornişon salatalık
- 1 baş sarımsak
- Yarım bağ maydanoz yada dereotu
- 2 su bardağı sirke
- 6 yemek kaşığı iri tuz
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 1 yemek kaşığı kadar nohut
- Yaklaşık 8-9 bardak su
SALATALIK TURŞUSU YAPILIŞI
- Salatalıkları maydanozları güzelce yıkayın. Sarımsakları ayıklayıp kenara alın.
- Daha sonra salatalıkların hepsini iğneyle bir kaç yerinden delin.
- 5 kiloluk bidonun içerisine salatalıkları nohudu ve limon tuzunu koyun.
- En üste maydanozları ilave edip tuz, sirke ve suyu karıştırın.
- Şişenin ağzına kadar suyla doldurup kapağı sıkıca kapatın.
- Güneş görmeyen bir yerde 15 gün bekletin.
- Daha sonra tüketebilirsiniz.
SALATALIK TURŞUSU FAYDALARI
- Türk mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası olan turşunun sağlık açısından da önemli bir işlevi olduğu tespit edildi.
- Suyunun iştah açıcı özelliğine sahip olduğu bilinen turşunun, kanserden gribe, ülsere kadar ona yakın hastalığa karşı koruyucu olduğu belirlendi. Uzmanlar turşunun bilinenin aksine midenin düşmanı değil, dostu olduğunu söylüyorlar.
- Sebze ve meyvelerden 100'ün üzerinde çeşidi yapılan turşunun tam bir doğal şifa kaynağı olduğu ortaya çıktı.
- Uzmanlar soğan, sarımsak, kozalak, armut, enginar, elma, yumurta, kiraz, vişne, ayva gibi hem ülkemizde üretilen hem de yurt dışında ithal edilen sebze ve meyvelerden imal edilen turşunun her çeşidinin sağlık açısından çok önemli işlevlere sahip olduğunun söylüyorlar.