Atatürk’ün dış politika anlayışı nasıldı?
Mustafa Kemal Atatürk, iç ve dış politikayı bir bütün olarak görmüş, politikalarını bu yönde ilerletmiştir. 12punto yazarı Barış Doster, Atatürk’ün dış politika anlayışını anlattı.

‘Mustafa Kemal Atatürk’ün dış politika anlayışı nasıldı?’ sorusuna cevap vermek için Türkiye’nin iç politikasını da ele almak gerekir.
Temel formül: Yurtta sulh, cihanda sulh
Yazarımız Barış Doster, Atatürk’ün dış politikasını bu sözlerle anlatıyor:
"Atatürk; iç ve dış politikayı bir bütün olarak görmüş, birbirinin tamamlayanı olarak ele almıştır. Atatürk’e göre; ulusal egemenlik ve tam bağımsızlık Kurtuluş Savaşı’nın ve Cumhuriyet’in temelidir. Bunun doğal sonucu olarak dış politika da antiemperyalizm, bölge merkezlilik, karşılıklı yarar, ortak çıkar, içişlerine saygı temelinde yükselmelidir. Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesi bunun özeti ve formülüdür. Hırslı, hınçlı, hırçın olmayan, yayılmacılıktan, maceracılıktan, hayalperestlikten uzak dış politika, ülkemiz için olduğu kadar, komşularımız ve bölge ülkeleri için de ideal dış politikadır."
Ürkek değil, öncü bir dış politika
Yurtta sulh, cihanda sulh ilkesi edilgen bir politika yapılacağı anlamına gelmez. "Dış politikada asla edilgin, korkak, ürkek değildir. Aksine, ülke çıkarları gerektirdiğinde atak, öncü ve cesurdur. Balkan Antantı (1934), Montrö Boğazlar Sözleşmesi (1936), Sadabat Paktı (1937), Hatay'ın anavatana katılması (1939) bunun örnekleridir."
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar

Fatih Altaylı Silivri'den yeni mektup yolladı!

'Deliler Delisi' Muhammed Yakut'un hayatını kaybettiği iddia edildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi operasyonlarını kimin başlattığını açıkladı

Türkiye'de en çok güvenilen kurum belli oldu

Ümit Özdağ'dan çarpıcı Kuzey Irak iddiası

İktidarın maksadı hasıl oldu!

Erdoğan 'Sadece İstanbul değil' mesajı vermişti, ardından operasyon geldi

Pahalılıkta Londra'yı geçtik

Lozan karşıtlarının hedefi ne?

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yetkiyi kullanabilecek
