Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
43,2409
Dolar
Arrow
38,1966
İngiliz Sterlini
Arrow
50,6699
Altın
Arrow
4207,0000
BIST
Arrow
9.321

Atatürk’ün dış politika anlayışı nasıldı?

Mustafa Kemal Atatürk, iç ve dış politikayı bir bütün olarak görmüş, politikalarını bu yönde ilerletmiştir. 12punto yazarı Barış Doster, Atatürk’ün dış politika anlayışını anlattı.

Atatürk’ün dış politika anlayışı nasıldı?

‘Mustafa Kemal Atatürk’ün dış politika anlayışı nasıldı?’ sorusuna cevap vermek için Türkiye’nin iç politikasını da ele almak gerekir.

Temel formül: Yurtta sulh, cihanda sulh

Yazarımız Barış Doster, Atatürk’ün dış politikasını bu sözlerle anlatıyor:

"Atatürk; iç ve dış politikayı bir bütün olarak görmüş, birbirinin tamamlayanı olarak ele almıştır. Atatürk’e göre; ulusal egemenlik ve tam bağımsızlık Kurtuluş Savaşı’nın ve Cumhuriyet’in temelidir. Bunun doğal sonucu olarak dış politika da antiemperyalizm, bölge merkezlilik, karşılıklı yarar, ortak çıkar, içişlerine saygı temelinde yükselmelidir. Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesi bunun özeti ve formülüdür. Hırslı, hınçlı, hırçın olmayan, yayılmacılıktan, maceracılıktan, hayalperestlikten uzak dış politika, ülkemiz için olduğu kadar, komşularımız ve bölge ülkeleri için de ideal dış politikadır."

Ürkek değil, öncü bir dış politika

Yurtta sulh, cihanda sulh ilkesi edilgen bir politika yapılacağı anlamına gelmez. "Dış politikada asla edilgin, korkak, ürkek değildir. Aksine, ülke çıkarları gerektirdiğinde atak, öncü ve cesurdur. Balkan Antantı (1934), Montrö Boğazlar Sözleşmesi (1936), Sadabat Paktı (1937), Hatay'ın anavatana katılması (1939) bunun örnekleridir."


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

Atatürk
Wodo Network