Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Av. Cenk Özdağ yazdı: "Yargıtay, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne meydan okumuştur"

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığına, kararın uyulmamasına yönelik kararına tepkiler geliyor.

Av. Cenk Özdağ yazdı:

Anayasa Mahkemesi'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili verdiği ikinci ihlal kararı Yargıtay'a gönderilmişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararında "AYM'nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok" dedi. 

12punto yazarı Av. Cenk Özdağ Yargıtay’ın kararını değerlendirdi:

"Anımsayalım. 

Can Atalay 13. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu yargılanıyordu. Kendisi YSK'ya başvurmuş ve milletvekili seçimlerine katılmıştı. 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde Can Atalay Hatay Milletvekili olarak seçildi. Dolayısıyla, dokunulmazlığa kavuşmuş oldu. 

Zira Anayasa'nın 83. maddesi gereği 'Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.' 

Dolayısıyla, hem hukuken hem de teamülen tahliye edilip yemin etmek üzere TBMM'ye katılımının sağlanması gerekiyordu. Ancak böyle olmadı.

Hem 13. Ağır Ceza Mahkemesi hem TBMM Başkanlığı hem de Yargıtay 3. Ceza Dairesi hukuka uymayarak Can Atalay'ın tahliyesine engel oldu.

Bunlar üzerine, AYM, Can Atalay'la ilgili olarak 25 Ekim 2023 tarihinde hak ihlaline karar vermişti. 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi 8 Kasım 2023'te AYM'nin kararına uymamakla birlikte AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Böylece hem hukuk hem kanun çiğnendi; hem de Yargıtay 3. Ceza Dairesi Anayasa'ya, Anayasa'yla düzenlenmiş kamu düzenine başkaldırmış oldu.

AYM Genel Kurulu 21 Aralık 2023'te daha önce verdiği hak ihlali kararına uyulmaması sonucu yapılan ikinci başvuruyu da inceleyip yeniden hak ihlali kararı verdi.

Bir hukuk devletinde, ya da en azından bir kanun devletinde bu kararın anlamı açıktır. Anayasa'ya dayanan kamu düzeni gereği Türkiye'deki tüm kurumlar AYM kararına derhal uymak durumundadır.

Ne var ki, bugün (3 Ocak 2024'te) Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM'nin ''uygulanması gereken bir karar bulunmamakla''... AYM'nin ''anılan kararına uyulmasına yer olmadığına'' karar vermiştir. Böylelikle, AYM'nin kararlarına uymamakla kalmamış AYM'yi yetkisiz ve görevsiz ilan etmiştir.

Gerçekler, hukuki kurumlar ve kanunlar mahkeme kararıyla değiştirilemez. Yargıtay 3. Ceza Dairesi bu kararıyla Türk Milleti adına karar veren AYM'ye başkaldırmakla kalmayıp  Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na, bu Anayasa'yı belirleyen TBMM'ye, referandumla bu Anayasa'yı oylayan Türk Milletine de başkaldırmıştır.

Bu karar an itibarıyla sonuç doğurmuştur. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, yetkisini, görevini aşmış, hukuk güvenliğini, kişi hak ve hürriyetlerini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kamu düzenini ihlal etmiştir.

Bu eylem ve kararıyla, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Hatay Milletvekili Can Atalay'ı özgürlüğünden alıkoymuş, görevi kötüye kullanmış ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne meydan okumuştur.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin bu eylem ve kararı karşısında, Anayasa'nın ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kamu düzeninin fiilen ortadan kalktığına dayanarak yapılacak eylem ve söylemlerin önü açılmıştır."


Haber Kaynağı : 12punto

13. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi AYM Can Atalay cenk Özdağ Yargıtay