Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Bütçe açığı 10 kat arttı! 12Punto yazarı Köyatası: Şatafat ve seçim savurganlığı göze çarpıyor

"Deprem harcamalarını ayrı tutsak bile şatafat ve seçim savurganlığı göze çarpıyor. 674 milyar lira olarak açıklanandan çok daha fazla faiz ödedik. Bütçe açığı 10 kat büyüdü."

Bütçe açığı 10 kat arttı! 12Punto yazarı Köyatası: Şatafat ve seçim savurganlığı göze çarpıyor

12 Punto Yazarı Meriç Köyatası, 2023 yılında verilen bütçe açığını değerlendirdi:

2023 yılı bütçe açığı 1 trilyon 375 milyar TL oldu. Bir yıl önce 142 milyar lira idi. Bir yıl önceye göre neredeyse 10 kat artış var.

Bunda hem geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketinin etkisi var. Ama aynı zamanda da iktidarın hesapsız kitapsız harcamalarının tam gaz sürdüğü de görülüyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, deprem harcamalarının 950 milyar TL olduğunu söylüyor. Ve Mehmet Şimşek, deprem için yapılan harcamaların milli gelire oranının yüzde 3.7 olduğunu söylüyor. Bu takdir edilecek bir orandır. Doğru yere gidip gitmediği, ihalelerde müteahhit kayrılıp kayrılmadığı, harcamaların verimli kullanılıp kullanılmadığı ayrı bir konu. İşin bu kısmını değerlendirecek veri bende yok.  Ancak şunu söylemeliyim. Deprem harcamalarını çıkartırsak, bu durumda açık 425 milyar lira olacaktı. Bu da yine bir önceki yıla göre 3 kat artış demektir. Enflasyon üç kat artmadı ki bütçe açığı 3 kat artsın. Enflasyon TÜİK’e göre yüzde 69, ENAG’a göre yüzde 127 arttı.

GÖRÜNENDEN DAHA FAZLA FAİZ ÖDEDİK

Bütçede faize ödenen miktar 674 milyar TL diyorlar. Faizlerin enflasyonun altında seyrettiği bir dönemde bile bu kadar faiz ödemek, bütçede nasıl bir israf olduğunun bir başka göstergesi. Kaldı ki, esasında geçtiğimiz yapılan faiz ödemesi gerçekte 674 milyar TL değil. Kur Korumalı Mevduatlar için yapılan ödemeler adına faiz denmeyip Kur Farkı dense de gerçekte faiz ödemesidir. Hazinenin KKM’ler için yaptığı kur farkı (faiz) ödemesi 59 milyar TL. İkisini toplarsak, Hazineden çıkan faiz ödemesi, 733 milyar liradır. Ama gerçekte faiz ödemesinin Türk halkına maliyeti Merkez Bankasının zararını da eklersek 1 trilyon 727 milyar liradır.

2022 yılında 41 milyar lira kar eden Merkez Bankası 2023’te KKM farkları yüzünden 894 milyar lira zarar etti. Eğer bu zarar oluşmasaydı, bu para bu yıl ya Hazineye gelir olarak aktarılacaktı, ya da Merkez Bankası’nda kötü günler için, örneğin yaşadığımız deprem felaketi için ihtiyat akçesi olarak saklanacaktı. Bütçede görülen faiz ödemesi her ne kadar 674 milyar TL olsa da, gerçekte Türk halkının bu yıl faiz yükü 1 trilyon 727 milyar liradır.

Sonuç olarak deprem harcamalarını ayrı tutsak bile, 2023 yılı bütçesinin bir taraftan seçim kazanmak bir taraftan kamuda şatafat e yandaş zenginleştirme bütçesi olduğunu söylemek yanıltıcı olmaz.


Haber Kaynağı : 12punto

bütçe açığı bütçe Enflasyon ENAG hazine Kur Korumalı Mevduat Mehmet Şimşek Merkez Bankası Meriç Köyatası KKM