Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Günlerce geçmeyen ateş, boğaz ve eklem ağrısı… Hastaneler doldu taştı: Yeni Grip Covid Mi ?

Soğuk hava ve artan hasta sayılarıyla birlikte, grip ve COVID-19 arasındaki benzer belirtiler endişe yaratıyor. 12punto'ya konuşan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener mevsimsel olarak grip benzeri enfeksiyonlarda artış olduğunu vurguladı, varyant aşı uyarısı yaptı.

Günlerce geçmeyen ateş, boğaz ve eklem ağrısı… Hastaneler doldu taştı: Yeni Grip Covid Mi ?

Aslı AĞIRDİL - 12punto.com.tr

Günümüzde, küresel sağlık sorunu haline gelen COVID-19 salgını, son dönemde artan gribal enfeksiyonla birlikte bir kez daha gündemde. Yurt genelinde ateş, boğaz ve eklem ağrısıyla hastaneye gidenlerin sayısı arttı. Etrafımızda neredeyse her 3 kişiden biri hasta. İyileşme sürecini uzun atlatanlar ise "Acaba koronavirüs mü oldum?" diyor. Bir yandan da artan kalp krizi vakalarına da aşının neden olduğu iddiaları konuşuluyor. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener tartışmaları 12punto'ya değerlendirdi. 

KORONA ARTIK MEVSİMSEL DEĞERLENDİRİLİYOR

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şener, PCR testi yapılmadığı için grip ve korona vakalarında ayrım yapılamadığını vurguladı. Şener şöyle konuştu:

"Grip ve korona ayrımını şu anda yapamıyoruz, çünkü aktif olarak PCR test yapma imkanımız yok. Korona artık mevsimsel olarak değerlendiriliyor. Dünyada da bu stratejiden uzaklaşıldı, antijen testlerine geçildi"

GRİBAL ENFEKSİYONLARDA ARTIŞ VAR 

Salgın demenin terminolojik olarak  doğru olmadığını belirten Şener şöyle devam etti;

"Mevsimsel olarak grip benzeri enfeksiyonlarda artış var, ama bunların ayrımını yapmak laboratuvar olarak sahadaki testler ile mümkün değil. Solunum yolu patojenlerini bir arada yakalayan PCR testleri var, rutin yapılmadığı için ayırım zor, zaten bunlara şuanda sendromik hastalık demek daha doğru. Hasta sayısında ki her artışı salgın olarak sınıflamak bilimsel anlamda eksik bir yorum olur"

VARYANT AŞILAR KIŞ İÇİN YETERLİ KORUYUCU DA DEĞİL

Şener, kovidin yeni varyantlarına uyumlu aşı uyarısı da yaptı:

 "Orjinal suş olan “Wuhan” virüsü kullanılan aşılar bu kış için yeterli koruyucu değil, zaten ABD başta pek çok ülke varyant aşıları yaptı- yapıyor. DSÖ’de wuhan suşu kullanılan aşıların artık yeni varyantlara etkisiz olması nedeni ile özellikle 65 yaş üstüne varyant aşıları öneriyor"

ŞİMDİ DE AŞI ARINMASI SAFSATASI

Aşının kalp krizine neden olduğu iddialarının baştan beri var olduğunu ve sürekli devam ettiğini belirten Şener şunları aktardı:

"Koronada mRNA aşılarında moderna’da yani 3 kat antijen içeren ABD’de uygulanan aşılarda genç erkek bireylerde geri dönüşlü perikardit- myokardit ilişkisi kuruldu. Bu bulgulara saptırılarak kalp krizine yansıtılıyor. Daha ilginci geriye dönük yapılan analizlerde korona enfeksiyonun tüm yaş gruplarında kalp krizine sebep olduğu gösterildi"

Vatandaşlarımızın bilim dışı öneri ve uygulamalara kanmamaları gerektiğini dile getiren 

Şener şöyle devam etti:

"Bu konu maalesef aşı karşıtları tarafından sürekli gündemde tutularak başka  amaçla kullanıyor. Şimdi de “aşı arınması” çıktı. Neymiş efendim, mRNA aşılarının antikoru kandan temizlenmeliymiş, bunu da bazı gıdalar ve geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamaları ile yapılabilirmiş. Bunların hepsi kandırmaca. Maalesef bazı meslektaşlarımız da maddi amaçlar ile bu söylemleri dillendiriyorlar. Aşı antikorunu sadece Plazmaferez ile ayırabilirsiniz! Ve buna da gereklilik yok! Vatandaşlarımızın bu tip bilim dışı öneri ve uygulamalara kanmaması gerekir"





Haber Kaynağı : Aslı Ağırdil

kalp krizi Koronavirüs Covid-19 aşı alper şener