İlber Ortaylı'dan 'Bozkurt' tartışmalarına ilk yorum: Atatürk'ü örnek gösterdi
Avusturya maçında Türkiye'ye galibiyeti getiren golleri atan milli futbolcu Merih Demiral'ın galibiyet sonrası 'Bozkurt' işaretini yapması gündeme oturdu. Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı gündemdeki tartışmalara ilişkin "Atatürk de bozkurt sembolünü kullanırdı, Naziler ile bir benzerlik kurmak saçmalık. Bozkurt Türk milletinin sembolüdür" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye A Milli Futbol Takımı'mızın Avusturya'yı mağlup ettiği maçta Merih Demiral'ın 'Bozkurt' işaretiyle galibiyeti kutlaması tartışmalara neden oldu. UEFA, söz konusu sevince ilişkin soruşturma başlatırken, Türkiye'de ise sembolün siyasi ve tarihi olduğu yönünde tartışmalar başladı.
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, gündemdeki 'Bozkurt' tartışmasıyla ilgiliye değerlendirmelerde bulundu.
Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberine göre “Türk tarihinde ‘Bozkurt’ bir semboldür, idoldür. Öyle sadece bir partinin, grubun sembolü değildir. Biz çöl takımından değiliz, steplerden gelen bir milletiz. O yüzden kurt bizim için mühim ve manalı bir semboldür." diyen Ortaylı, şöyle devam etti:
"Destanları, hikâyeleri var. Tür olarak da çok dayanıklıdır. Kurt sırtını herhangi bir şekilde dayamadan, sırtını garantiye almadan öyle bir ihtiyaç duymadan savaşabilen bir hayvandır. Yaşam savaşı verme bakımından çok beceriklidir. Sürü halinde de avlanır ama tek başına da çok dirayetli ve dirençlidir. O yüzden yaşam savaşı veren, özgürlük savaşı veren milletler için ayrı bir sembolik değeri ve önemi vardır. Millî Mücadele’de de sembol olarak vardır. Devlet çok kullandı. Eserlerde vardır. Kimseyi alakadar etmez. Gamalı haç ve Naziler ile bir benzerlik kurmak saçmalıktır. Bozkurt birinin kafasından çıkmış, sonradan üretilmiş bir sembol değildir. Bir milletin mücadele azmi ve kararlığını ifade eden tarihi bir derinliği vardır. Roma’nın (Remus ve Romulus’u büyüten) kurduyla bağlantısı var mıdır bilemem ama başka milletler de kullanmıştır onu. Macarlar mesela. Ayrıca Volga Nehri boyunca kullanılır o sembol. Ecnebiler de Atatürk’e ‘Bozkurt’ diyordu. Atatürk de bozkurt sembolünü benimserdi. Paraların üzerinde kullanıldı, hatırlayın o dönemi. Başka yerlerde de semboldü. Dönemin siyasi ortamı gereği İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kalktı o semboller."
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

AKP’ye kalelerinde büyük şok!

Türkiye'de en çok beğenilen siyasetçi belli oldu!

Firari meşhur gizli tanık Türkiye’ye gelmek istedi!..

Yerel yönetimde büyük değişim: 51 ile Büyükşehir statüsü geliyor!

Bu memleket bizim!

İmamoğlu ve Erdoğan anketi: Seçim ilk turda bitiyor!

Savunma Sanayiinde bir şüpheli ölüm daha

Hizmet için değil, faiz için vergi ödüyoruz

Meksika donanmasına ait gemi Brooklyn Köprüsü’ne çarptı!

DEM Partili Belediyeden tepki çeken karar
