Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Medya, çocukları korumaya ne kadar özen gösteriyor?

Faruk Bildirici'nin NewsLabTurkey'de kaleme aldığı yazıya göre, medya kuruluşları, çocukların kimliklerini ve mahremiyetlerini koruma konusunda yeterince özenli davranmıyor. Bu durum, etik açıdan büyük bir sorun teşkil ediyor.

Medya, çocukları korumaya ne kadar özen gösteriyor?

Faruk Bildirici'nin NewsLabTurkey'deki "Suç haberlerinde fail ya da mağdur çocuklar" adlı yazısına göre, medya kuruluşları çocukların kimliklerini ve mahremiyetlerini koruma konusunda yeterince özenli davranmıyor.

Bildirici, yazısında, son zamanlarda yaşanan bazı olaylara örnek verdi. Örneğin, İstanbul'da Belgrad Ormanı yolunda meydana gelen trafik kazasında ehliyetsiz araç kullanan 17 yaşındaki T.C.'nin kimliği ve fotoğrafları birçok medya kuruluşu tarafından açıkça yayınlandı. Oysa Basın Kanunu ve Gazetecilik Etik İlkeleri, 18 yaşından küçüklerin kimliklerinin gizlenmesini emrettiğini yazdı.

Bildirici, bu tür haberlerin çocuklara verebileceği zararlara dikkat çekti. Çocukların kimliklerinin ifşa edilmesi, onları sosyal damgalama, dijital ayak izi oluşturma ve gelecekteki yaşamlarını olumsuz etkileme gibi risklere maruz bıraktığını belirtti.

Bildirici, medyanın çocukları korumak için daha duyarlı olması gerektiğini savunarak, çocukların söz konusu olduğu haberlerde, onların yüksek yararını gözetmek ve etik ilkelerin dışına çıkmamak gerektiğini vurguladı.

Faruk Bildirici'nin yazısının tamamı NewsLabTurkey'de yer aldı.


Haber Kaynağı : 12punto

Faruk Bildirici basın kanunu gazetecilik