Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Spor yazarları 12punto’ya yorumladı: Ankaragücü’ne ve Faruk Koca’ya ne cezalar verilecek?

Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçında Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın hakem Halil Umut Meler’e saha içinde saldırmasının yankıları sürüyor. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, süresiz ertelenen maçların 19 Aralık’ta yeniden başlayacağını açıkladı. Spor yazarları yaşanan süreci, etkilerini ve beklenen cezaları 12punto’ya anlattı.

Spor yazarları 12punto’ya yorumladı: Ankaragücü’ne ve Faruk Koca’ya ne cezalar verilecek?

Ercan KÜÇÜK - 12punto.com.tr

Türk futbolu yıllardır tartışmalardan kurtulamıyor. Gündemde yer eden son konu ise Hakem Halil Umut Meler’in saha içinde saldırıya uğraması oldu. Hakem Meler’e saldıran Ankaragücü Başkanı Faruk Koca tutuklandı, lige ara verildi. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı (TFF) Mehmet Büyükekşi, bugün yaptığı açıklamada maçların 19 Aralık’ta yeniden başlayacağını söyledi. 

Tartışmaları değerlendiren Usta Spor Yazarı Atilla Türker, 50 yıldır maç izlediğini, ilk defa bir hakemin yumruklandığını gördüğünü söyledi. Türk futbolunun bu günlere bir günde gelmediğine dikkat çeken Türker, sebeplerini şu şekilde özetledi:

‘HER YOL MEŞRUDUR’ ZİHNİYETİNİN SONUCU

“Herkesin bu işte az ya da çok maalesef çok olumsuz nedenleri var. Medyanın tetikçi bölümü, kulüp başkanları, yöneticileri başta olmak üzere futbolun baş aktörleri her geçen gün yanan ocağın altına odun attılar. Bu kışkırtıcı demeçler, ‘amaca ulaşan her yol meşrudur’ zihniyeti ve çeşitli menfaatler doğrultusunda maalesef on, on beş hatta yirmi yıldır çok kötü eylemler yapıldı. Çok kötü icraatlara imza atıldı.

Yarınlardan da ben çok ümitli değilim. Şimdilik günü kurtarıyoruz. Nihayetinde bu yumruğu atan insan TBMM çatısı altında iki dönem bulunmuş ve çok sayıda ceza yasasına imza atmış bir kişi.”

‘FUTBOL HAYATI BİTTİ’

Türker, Başkan Koca’ya verilecek cezayla ilgili TFF’nin salı günü toplanmasının beklendiğini belirtti. Toplantılardan ağır cezaların çıkmasının beklendiğini vurgulayan Türker şunları söyledi:

“Başkan Koca’nın futbol hayatı bitti, spor hayatı bitti. Haftaya büyük ihtimalle Salı günü Futbol Federasyon Kurulu toplanacak. Büyük ihtimalle üç, dört yıl hak mahrumiyeti. Zaten üç yıl ve üzeri verilen hak mahrumiyetleri ömür boyu hak mahrumiyeti oluyor. Tahkim Kurulu’na itiraz hakkı var ama ben onun yerinde olsam itiraz etmem. Zaten ben onun yerinde olsam bir daha spor camiasının değil yanından önünden geçmem. Evde top sektirsin. 

Tabii adli yargı da verecek cezayı. Dinlediklerim okuduklarım güvendiğim hususlara dayanarak söylüyorum. Büyük ihtimalle iki yılın altında bir ceza verilir o da ertelemeli olur, 20-25 gün sonra tahliye olur.”

AĞIR CEZALAR YOLDA

“Şu şartlar altında verilecek her ceza herkesin kabulüdür gibime geliyor. Ankaragücü isyan edecektir ama puan silme belki üç puan silinebilir. 

Silinmese bile Ankaragücü’ne disiplin kurulu tarafından çok ağır ceza verilecektir. Benim hem bilgim istihbaratım kara kaplı deftere de dayanarak söylüyorum. Dört ya da beş maç saha kapama, ayrıca dört ya da beş maç da ayrıca seyircisiz oynama ayrıca ve 1 milyon TL civarında da para cezası verilecektir.

“Ben on yaşından beri Ankaragücü’nün antremanlarını o yaşlarda takip ederdim. Deplasmanlarını, antrenörlerini, seyirici potansiyelini bilirim. Çok coşkuludur Önlemler de yeteri kadar alınmıyor ama. İnanılmaz şeyler yaşandı son iki yılda. Hatta o dönemki güvenlik firması yaptığı açıklamada ‘ne var bunda?’ Dedi” 

‘6222 YETERİ KADAR UYGULANMIYOR’

Spor yazarı Serdar Sarıdağ da yaşananların sebebinin son yıllarda yaşanan birikimler ve 6222 nolu yasanın yeteri kadar uygulanmamasına bağladı. Sarıdağ şöyle konuştu:

“Bu yaşanan son olaylar yıllardır devam eden bir birikim olduğu söylenebilir. Bunun sebeplerinden biri cezaların yetersiz kalması. Örneğin 6222'nin yeteri kadar uygulanmaması. Bu olayı sadece kulüp başkanlarına veya 1-2 yöneticiye bağlayamayız. Türk Futbolundaki cezalar yeterince ürkütücü değil.”

Sarıdağ, şiddetin artık U12 düzeyine kadar indiğini vurguladı:

“Artık hiçbir şey eskisi gibi olmaz. Çok şey değişir. Tabi bu süreçte hepimizin hatası var. Devlet bu konuda gerekeni yapacaktır. Bakanlık uzun zamandır bu konu üzerinde çalışıyor. 

Burada önemli olan nokta aile terbiyesi. Yani nedir o? Ben geçen U12 maçını seyrettim. Maçta bir veli hakemin üstüne yürüyor. U-12 maçlarında bile hakemin üstüne yürünüyorsa sorun ailede demektir. Tüm bu gelişmelerden sonra aile terbiyesinin ne kadar kutsal olduğunu bir kez daha gördük. Önce aile içi eğitim olmalı.”

‘DENETİMİ TSYD DEĞİL DEVLET YAPMALI’

Sarıdağ, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD)’nin son yaptığı “Bir nevi amigoluk yapan spor medası üyeleri tespit edilerek ve spor müsabakalarına akredite edilmeyecektir.” Açıklamasını da değerlendirdi. Sarıdağ, Türk futbolunun sorunlarına panzehir olarak İngiltere modelini örnek gösterdi. İngiltere futbolunun sorunlarından kurtulmak için 5 yıl içine kapandığını hatırlatan Sarıdağ şunları söyledi:

“Türkiye'de gazeteler bittiği için iş dijitale doğru gitti. Artık sosyal medyada kim daha fazla kulübü savunursa taraftarları daha çok yanına çekiyor. Türkiye'deki taraftar profili uluslararası standardın çok altında. İngiltere kendini 5 sene dünyaya kapattı. Bugün dünyanın en büyük liglerinden biri oldu. İngiltere zamanında kendi içerisindeki bu tip yapıları temizledi. Tribünleri, basını yani kısacası her şeyi değiştirdiler. Bizim de kendi içimizde bu konuda temizlik yapmamız gerekir. Buradaki birinci soru taraftar profili. Taraftar böyle profilleri sevdiği için hepsi oynuyorlar.

TSYD'nin bu tavrı çok etkili olmaz. Bu kişiler basın tribününde olmaz ama yöneticilerin locasından maçları takip etmeye devam eder. Olmadı Passolig ile içeri girebilir. Böylesi bir konuda sadece TSYD değil devlet denetimini yapacak. Devlet sosyal medya hesaplarıyla sosyal medya şirketleriyle bbu işlere karışacak. Başka çaresi yok.”

'NUR TOPU GİBİ YENİ KRİZİMİZ OLDU'

Aynı zamanda eski hakem olan Spor Yazarı Uğur Temel, hakemlerin “Maçlara çıkın” talimatı aldığını belirtti. Temel şöyle konuştu:

“Halil Umut Meler, yediği dayakla kalacak gibi gözüküyor. Futbol Federasyonu Başkanı, liglerin 19 Aralık'ta başlayacağını açıkladı basın toplantısında. Dün,’Halil Umut’la konuşup karar vereceğiz’ diyenler sus pus. Anlaşılan ‘maçlara çıkın’ talimatı almışlar. Bu arkadaşlara sormak istiyorum; ‘deklare ettiğiniz karardan döneceğiniz belli oldu. Sahada vereceğiniz kararlara nasıl inanacağız?’ Özetle, Türk Futbolu ve Hakemliğinin kurtuluşuna dair bir fırsat daha kaçırılmış oldu.”

Temel, ertelenen maçlarla ilgili ortaya çıkan ilginç bir durumu da şu şekilde anlattı:

“16. Hafta Süper Lig hakemleri, Ankaragücü maçına çıkmayacaklarını açıkladılar. O da bir, bilemedin iki maç sürer bence. Ondan sonra! Halil sağ, hakemler selamet. Bir başka bomba da şu: Bu hafta sonu oynanacak maçlar 10 Ocak tarihine ertelendi. Şampiyonalar Ligi'nden elenmiş Galatasaray, Sivas'a gidecekti bu hafta sonu. Yorgun, moralsiz bir de Muslera'sız olacaktı ( Adana Demirspor maçında sarı kart görüp, cezalı duruma düştüğü için) Sivas maçı Ocak 'ın ilk haftasında oynayacağına göre, Muslera, cezasını o maçta mı çekecek ya da 20 Aralık"takı Karagümrük maçında mı olmayacak? Federasyon Başkanı, *kurullar çalışıyor" dedi. Çıkacak karar ne olursa olsun, çok tartışılır. Sivas deplasmanında mı Muslera'sız olmak ister Galatasaray yoksa 50 bin seyirci ile oynanacak Karagümrük maçında mı cezasını çekmesini ister? Nurtopu gibi bir oğlumuz oldu yine…"

 


Haber Kaynağı : Ercan Küçük

Atilla Türker serdar sarıdağ uğur temel Ankaragücü Faruk Koca hakeme saldırı